Пеевски беше избран със 116 гласа "за" от БСП и ДПС, 87 "против" от ГЕРБ и един "въздържал се". "Атака" не участва в гласуването.
Оказа се, че депутати от БСП не са гласували "за".

След гласуването Делян Пеевски положи клетва.

"ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото. Със сигурност няма да има разчистване на сметки", коментира той пред журналисти.

Още в деня, в който Държавен вестник обнародва промените в Закона за ДАНС, които дават право на парламента да избира председател на агенцията, депутатите се възползваха. 

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че има предложение от министър-председателя да бъде включена в дневния ред днес точка за избор на председател на ДАНС.

Самият Пламен Орешарски предложи след това от трибуната за шеф на агенцията да бъде избран Делян Пеевски. Това предизвика бурна реакция сред депутати и журналисти.
По-късно той мотивира избора си с това, че умишлено е търсел външен специалист за ДАНС.

"Не мога да повярвам. Това е краят на столетницата", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна пленарната зала с депутатите от партията си.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов определи избора като "сделка и заплаха на националната сигурност" и се закани, че ще бъдат сезирани всички европейски институции.

И силов вицепремиер

Пламен Орешарски обясни, че гледа на днешното предложение за назначаване на ръководител на ДАНС като на "стъпка от цялостния процес на реформиране на специалните служби": 

"Ще предложа и промяна в структурата на Министерския съвет и възлагане на координиращи,
вицепремиерски функции на министъра на вътрешните работи".


В социалните мрежи


Минути след като кандидатурата на депутата от ДПС бе одобрена от парламента, във Facebook се организира събитие „Не искам Пеевски за шеф на ДАНС”.
То е насрочено за днес пред Министерски съвет от 18.30 ч. До 12,30 ч. се записаха над 12 000 души.

Коментарите във Facebook и в Twitter изобилстват от критики и недоволство срещу Пеевски, сваляне на правителството и емиграция.

Ръководството на ДСБ призова всички свои симпатизанти да се включат активно в протеста.

Плевнелиев свиква Съвета по сигурност

След избора на председател на ДАНС президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) с единствена тема реформата в сектор „Сигурност“. Заседанието ще е на 20 юни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Решението за Делян Пеевски  има смисъл, само ако правителството е решило, че иска България да напусне ЕС. Ако не е това случаят, парламентът е длъжен да прегласува това решение", коментира пред "Дневник" известният политолог Иван Кръстев.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Изборът на Пеевски - борба с корупцията или краят на БСП?