Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене промените в закона за държавния бюджет за 2020 година. На заседанието присъства финансовият министър Владислав Горанов.

Комисията одобри предложенията на управляващите, с известна редакция, с която отпада възможността да се търсят пари от Международния валутен фонд.

В средносрочната програма за емитиране на дълг от международните пазари се вдига лимитът от 8 млрд. евро на 10 милиарда евро, пише в одобреното предложение за промени в закона за държавния бюджет.

Министърът на финансите каза, че оттегля член 68, алинея "а" от предложението за промени в Закона за държавния бюджет. По думите му е рано за подобни промени, с които се търси допълнително финансиране на мерките от кризата с епидемията от коронавирус.

Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от фонда.

Депутатите Румен Гечев и Йордан Цонев посочиха, че решението на финансовият министър е правилно. Предложението в този тест даваше право на БНБ за осигуряване на кредити на държавата за сметка на покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд.

Финансовите пазари сега са волатилни и затова поисках възможност да се търсят не 2,2 млрд. лева заем, а десет милиарда лева. Помощ вече е потърсена от Европейската инвестиционна банка и от Банката за развитие на Съвета на Европа и е ангажиран ресурс, свързан с финансиране на европейските фондове, каза финансовият министър.

Другото предложение на ГЕРБ е свързано с глобалната програма за облигации, през която страната ни излиза на външните пазари. Предложено е увеличаване на обема й, но при запазване на лимита на нов държавен дълг от десет милиарда лева през 2020 година.

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта. Предлага се увеличаване на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд "Безработица" в размер на 1 милиард лева, както и 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите. Със законопроекта се увеличава капиталът на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Предвижда се формиране на бюджетен дефицит от 3 и половина милиарда лева и увеличаване на тавана за поемане на нов държавен дълг до 10 милиарда лева.

Предложенията на Корнелия Нинова и група народни представители бяха отхвърлени.  По време на дебатите Румен Гечев каза от името на вносителите на предложението, че те предлагат помощите да отиват директно при заетите и самонаетите, каквато е политиката на мнозинството европейски държави. Предлага се да се дава по една минимална работа заплата плюс осигуровките на хората, които от 13 март излизат в неплатен отпуск заради кризата с коронавируса.

Мерките засягат 420 000 души и са с обща стойност 914 млн. лева, като парите ще са за сметка на разходите за модернизация на армията. Предлага се към общините да се добавят още десет процента към определения сега трансфер. Причината е загубата на собствени приходи от общините. Вносителите предлагат да се освободят от такса смет и от тротоарно право фирмите, които са засегнати от извънредното положение, както и схема за освобождаване на ДДС за хранителните стоки в търговските обекти.

Йордан Цонев каза, че ДПС предлага парите за осигуровките в помощта, известна като "60 и 40", да са по същата схема - 60 процента от държавата и 40 процента от фирмата.

Днес и правната комисия на Народното събрание ще заседява. Тя ще обсъди за второ гласуване промени в Закона за извънредното положение. В промените е предвидено извънредното положение да бъде удължено до 13 май.