Парламентарната група на "Демократична България" ще обяви следващата седмица дали ще подкрепи предложеното от "Има такъв народ" правителство. Това обяви след заседание на групата нейният председател Христо Иванов.

Той коментира, че до следващата сряда имат време за разсъждение, а дотогава мандатът трябва да бъде върнат на президента, след което да бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

"Нямаме решение, защото ние сме демократична коалиция и трябва всички партии в своите органи да си вземат решение, а това ще отнеме време", коментира Иванов пред журналисти и допълни, че очакванията им са именно следващата сряда проектокабинетът да бъде внесен в парламента.

Лидерът на "Да, България", който по-рано не отиде в срещата с партията на Слави Трифонов, защото "не участва в инсценировки", каза още, че предстои дискусия по обявените имена за министри от проектокабинета. Относно номинирания за правосъден министър Момчил Иванов (адвокат от Велико Търново - б.р.), Иванов заяви, че по време на заседанието на парламентарната група са коментирали само постовете му във Фейсбук, в които се говори за "майкопродавци".

На въпрос как го оценява, Иванов заяви: "Ще го оценим като част от целия пакет, който се предлага, заедно с крайното решение".

"Шансове има", така пък отговори Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" на въпрос пред БНТ възможно ли е да подкрепят кабинета на ИТН.

"От ИТН ни показаха мултимедийна презентация, с по два реда за всеки кандидат, изгледахме я и си тръгнахме. Ще обсъждаме и хората, някои от кандидатите са абсолютно непознати, най-малкото ще отнеме време да проучим кои са и какво са правили. Ние влезнахме в политиката по определени причини. Трябва да преборим врага, защото корупцията все още е факт. Това е сложна трудна война, която ние трябва да водим", каза още той.

Попитан смята ли, че предложените за вътрешен министър Петър Илиев и за правосъден - Момчил Иванов, биха могли да се справят, Хаджигенов отговори: "Да ви кажа, честно по-скоро не, не виждам този пламък, този гняв, тази подготовка да се бориш с ламята".

Накрая той подчерта:

"Настояваме категорично да подпишем споразумение, което ще даде насоки какво ще прави това правителство с парламента. Идеята за нашето влизане в политиката е да направим промяна. Всеки от нас ще реши самостоятелно как да гласува. Нашата парламентарна група очаква продължението. Очакваме да чуем мнение за споразумението, ако ще има такова, трябва да се изработи. Аз съм категоричен - споразумение трябва да има".