"Демократична България" спечели делото в Апелативния съд в Стара Загора и ще има кандидатдепутатска листа и в 27-и МИР. Това съобщи пресцентърът на коалицията.

Съдът е разгледал казуса с отказа от регистрация на РИК и след това на ЦИК на листата с кандидати за депутати от региона. Причината за отказа бе липсата на електронните подписи на съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и отказът на водача на листата Атанас Славов да завери "вярно с оригинала".  

От партията отправиха обвинения към останалите политически формации, че саботират листата им, за да ги отстранят.

"Удоволетворени сме от решението на съда, защото той съобрази, че приемането на електронни документи, подписани с квалифициран електронен подпис е задължително за административните органи. Приложи европейското право пряко, така както се полага достойно за един български съд, който прилага закона еднакво спрямо всички", коментира пред "24 часа" юристката на "Демократична България" и депутат в последните два парламента Надежда Йорданова. Тя води делото за нерегистрираната листа и призова България и изборната администрация "да бъдат в XXI век".

"Вярвам, че ЦИК и РИК ще развият своята практика и ще осъвременят своите процеси. Това, което стана ясно на съдебното заседание днес е, че двете комисии чисто организационно все още не са готови да прилагат всички дигитални процеси, които са уредени в закона", каза още Йорданова.

Нямало създадена организация за приемане на документи с е-подписи бил един от аргументите, който изразили пред съда от районната избирателна комисия. Като решение с фундаментален характер оредели Йорданова становището на съда.

"По-широкият въпрос, на който отговори съда е дали, за да се прилага електронен подпис трябва в закона изрично да е посочено: "Да, може да се прилага Квалифициран електронен подпис." Нещо, което е кошмарно", добави още Йорданова.