По думите на вицепремиера този данък е един от успехите на икономическата и данъчна политика, и няма причини да се променя.
Напротив, с плоския данък се дава възможност по време на криза и при излизане от нея да се привличат чуждестранни и да се запазят българските инвеститори, коментира Дянков.
Той добави, че стремежът на правителството е през 2011 г. ДДС да не бъде повишаван. Смятам, че това може да се постигне, посочи Дянков.
В последните дни ставките си по ДДС увеличиха Румъния, Гърция и Испания.

Повишаването на ДДС у нас беше една от обсъжданите мерки за излизане от кризата.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов също обяви, че данъци няма да се променят. "Когато и ако стигнем до вдигане на данъци, ще излезем и ще кажем, че ги вдигаме", успокои той.
Ангажиментът си за това премиерът потвърди по-късно и от парламентарната трибуна в отговор на обвинения на левицата, че бюджетът излиза от контрол.

В отговор на недоволството на ДПС срещу липсата на точно посочени суми в актуализирания вариант на бюджета за тази година, Дянков коментира днес, че е работа на парламентаристите да решат кой е най-добрият начин да се опише това в бюджета.
Във вторник от ДПС изразиха недоволство, че пред повечето стойности стои предлогът "до" (до 142 млн. лева за подпомагане на семействата, до 116 млн. лева за тютюнопроизводителите), което определиха като притеснително.
Не е ясно и кой разпределя "до"-то, според нас зад него стои "аз (Бойко Борисов)", коментира депутатът от движението Христо Бисеров.

Симеон Дянков съобщи още, че макрорамката на бюджета за 2011 г. е готова. Тя ще бъде представена след срещата на финансовите министри на ЕС (ЕКОФИН), уточни министърът.