Дебатът по БНТ между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков е започнал в условия на опасна провокация с Fake News за Турция. Това е било легитимирано от действията на двама министри от служебното правителство - на вътрешните и на външните работи, каза политологът Антоний Гълъбов. Към това той добави и организирания протест пред турското посолство в София в четвъртък вечерта. Според Гълъбов, преместването на протеста по-късно към сградата на БНТ не оставя съмнение, че става дума за хора, които подкрепят Румен Радев. Гълъбов твърди, че това е ярък пример за намеса на служебното правителство в предизборната кампания и провокация насочена към проф. Герджиков. Тази провокация е трябвало да покаже, че българските граждани в Република Турция ще гласуват на балотажа в неделя за проф. Герджиков, защото турската държава е насърчила това, обяснява Гълъбов.

По отношение на самия дебат, Антоний Гълъбов твърди, че снощи проф. Анастас Герджиков е говорил повече на телевизионната аудитория, отколкото на опонента си. Причина за това е, че проф. Герджиков не е имал достатъчно време да набере популярност, а дебатът му е дал за първи път възможност да представи своите възгледи пред по-широка аудитория.

Проф. Герджиков е успял да отвори повече теми от Радев по отношение на съдебната реформа, която е била фокусирана само върху личността на главния прокурор Иван Гешев. Другата тема, в която проф. Герджикова е бил много по-конкретен от Радев е санитарният риск и състоянието на здравната система в България.

  • Има ли въпроси, на които проф. Герджиков трябваше да отговори по-добре?
  • Кои са въпросите с които проф. Герджиков успя да притисне Румен Радев?
  • Кое беше най-яркото послание, което проф. Герджиков успя да отправи към избирателите в неделя?
  • Вашата прогноза за резултата от балотажа в неделя?

Отговорите на Антоний Гълъбов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Доцент д-р Антоний Гълъбов преподава политически науки в Нов български университет. Той е старши научен сътрудник ІІ ст., секция "Социология на отклоняващото се поведение" в Института по социология при БАН. Експерт на асоциация "Прозрачност без граници", консултант на български и международни неправителствени организации, работещи в сферата на човешките права, местно самоуправление и регионално развитие, противодействие на корупцията, етнически и религиозни различия, прозрачност на местната власт, културни индустрии, информация и връзки с обществеността.