Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията, затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, цитиран от "Фокус".

Според него това може да се окаже подмяна на исканията, които накараха хората да излязат на улицата. Костов попита как Великото народно събрание ще даде работни места. Той поиска президентът спешно да започне политически консултации – да покани представители на протестиращите, на партиите, на работодателските организации, от които "да се родят" консенсусни решения за излизане от кризата.

Преди това независимият депутат Кирил Гумнеров каза, че Великото Народно събрание ще гарантира, че "старите муцуни няма да бъдат отново тук и да си играят мръсните политически игрички". Независимият Стоян Иванов също поиска Велико Народно събрание. За него и за нова Конституция се обяви и председателят на партия Свобода и достойнство Корман Исмаилов.
Ще се противопоставим на опитите на ДПС и БСП да се впият в кръвта на общественото несъгласие, каза той.
"Най-големите протести в България бяха по време на Велико народно събрание. Хората не искат да бъдат лъгани", напомни обаче независимият Тодор Великов.

Костов репликира, че трябва да има национален консенсус, иначе не може да има промяна в Конституцията.
Ние се занимаваме с регулиране на обществени отношения с истински регулации. Не си играем с вас на театър”, смята синият лидер.

Той обясни, че е нужен консенсус, за да започне битка срещу монополите и злоупотребите.
Каква е гаранцията, че следващото Народно събрание ще започне тази битка, ако предварително не се формира консенсус? Ключови мерки на правителството се оказаха неизпълними, например отнемането на лиценза на ЧЕЗ. ДКЕВР съзнавайки, че не може да отнеме лиценз току-така, обяви, че започва процедура. Не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма промяна в законодателството. ДКЕВР трябва да измине дълъг път, за да отнеме този лиценз”, добави Костов.

Той критикува премиера, че е обещал намаляване на цената на тока с 8 на сто - "настръхнаха банките и кредиторите, те си искат парите", а ДКЕВР едва ли щели да намалят цените. И за втората мярка Борисов изглеждал заблуден. "Дали това не е причина за оставката – че не могат да се намерят верни решения за тези проблеми", попита Костов.
Той призова за широки консултации, за да се чуе гласът на протестиращите. И каза, че веднъж българите са били излъгани през 1990 г. – вместо смяна на системата, всички се втурнали да правят Конституция, която натрупала напрежение.
"Трети път свалят управляващи. Вече се научиха – един път принудиха Петър Младенов, след това Жан Виденов, сега правителство с голямо мнозинство. Затова трябва да се тръгне от национално съгласие. Ще дойде Станишев и Орешарски и как ще оправят енергетиката, с големи непогасени задължения, с фалираща НЕК”, добави депутатът.

Ние се борихме срещу монополите и ще продължим да се борим. Искаме вот на доверие, затова са изборите, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и попита да казва ли кой създал ЕРП-ата.
По повод мненията, че трябва широка коалиция за следващ кабинет, обясни, че колкото по-широка е коалицията, толкова по-малка е отговорността.
Ние няма да влизаме в коалиция с никого, убеден е Велчев. Кажете от тази трибуна тази платформа с кой ще я изпълните, попита той.

Три месеца (до насрочените избори-бел.ред.) няма да бъдат взети никакви мерки. Хората искат решение сега. Ще има задълбочаване на проблемите”, предупреди съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Според него въпрос пред всички партии ще трябва да бъде растежа на доходите и растежа на икономиката: "Ако доходите не нараснат, хората ще протестират още повече и протестите сега ще ви се видят невинно начало".

Димитров видя само два пътя - лошият път е този на популизма, национализация, премахване на плоския данък - това финансовата система няма да го издържи. "Вторият път е на антикризисни мерки, сериозна програма и реално увеличаване на доходите. Това може да стане с работещи регулатори, в центъра трябва да бъде сложен малкият и среден бизнес”, коментира депутатът.
Ако не спрем идеите за връщане на комунизма, сме живи умрели, мрачно предрече той, но обясни, че България е вадена от по-тежка криза от тази.

Кой е знаковият политически успех, с който правителството на Бойко Борисов ще остане в историята, попита председателят на ДПС Лютви Местан и сам в отговор вдигна рамене. "Очаквахме това да бъде думичката Шенген, но и това не успяхте да сторите. Оставката на кабинета не е заради опозицията в лицето на БСП и ДПС. Ние не искаме този незаслужен комплимент за своята опозиционна сила. Ако беше така, щяхте да бъдете в сравнително по-благоприятна ситуация", каза още той.
По наше време нямаше протести срещу високите цени на тока, защото имаше адекватна политика на доходите, хората можеха да плащат цените на тока и парното, обясни Местан.
Той предложи следващото правителството да бъде на широкото не само политическо, но и гражданско участие. Депутатът предложи изборите да са най-късно на 12 май.

Социалистите искат да се промени политическата система и се обявиха за радикална лява политика. Янаки Стоилов предложи пакет от мерки, сред които определяне на таван за субсидиите на големите земеделски производители, премахване на частните монополи, спиране на процедурите по строителство в Пирин, забрана на офшорни фирми да участват в приватизацията и да притежават медии.

В типичния си стил лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска да се смени лозунгът на Народното събрание – първо фактите, после коментарът. По думите му оставката на правителството била театър и напрежението няма да спадне. 
Управление на скритите ходове - така Сидеров определи управлението на ГЕРБ и припомни, че в исторически план задкулисието е водело дори до национални катастрофи.
"Ако мислите, че този парламент ще се напълни отново с хора, които работят за колониала, се лъжете. Българският народ е в нова фаза. Бил съм свидетел на всички фази на народното недоволство. Протестирах и при приемането на Конституцията през 1991 г., защото имаше много неясноти. Тогава написах – Конституцията беше подписана с палки”, припомни той и добави, че подкрепя с две ръце призива за свикване на Велико народно събрание. Според него обаче няма готовност за това.

По думите му няма да има служебен кабинет, докато не стане ясно какви договори е сключвало правителството.
Костов беше министър на финансите, когато бяха обрани доходите на българите – 400% инфлация. Той излязъл сега да ми говори за народното недоволство и Велико народно събрание. Цветан Цветанов сигурно е бил 20-годишен младеж, полицай, който сигурно ме е бил на протестите през 1991 г. Нищо не се е променило, освен че побелях", добави Сидеров.

Дебатите отегчиха доста от депутатите и те извадиха таблети и смартфони. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев и външният министър Николай Младенов активно пък започнаха да отразяват изказванията в социалните медии.