Не е разрешено и обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

Гласуването на 25 май ще започне в 6.00 ч. сутринта и ще продължи до 19.00 ч. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 21 часа.

За вота са регистрирани 15 партии, 6 коалиции и трима независими кандидати, които се борят за 17 места за български представители в Европейския парламент. За тях могат да гласуват 6 533 828 избиратели.

Право на глас имат българските граждани, навършили 18 г. до изборния ден включително, които имат настоящ адрес в страна - членка на ЕС най-малко 60 дни от последните три месеца преди изборите. Изключение са поставените под запрещение и изтърпяващите наказанието лишаване от свобода, които нямат право да гласуват.

Могат да гласуват и българите в други страни - членки, ако там има открита избирателна секция, като не е нужно те да са подали заявление за гласуване в чужбина. На евроизборите могат да гласуват и всички граждани на друга страна членка на ЕС, навършили 18 години до изборния ден включително, ако не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България. Те също трябва да са живели най-малко през последните три месеца в страна членка на Европейския съюз и да не са лишени от право на глас в страната, на която са граждани.

В страната избирателните секции са 11 425, като в тях не са включени подвижните секции. В затворите и арестите са 40, в които право на глас имат 517 души с висящи наказателни производства. В чужбина има 168 секции в 35 държави.

Анкета: Ще гласувате ли на евроизборите?