"Ние се готвим за победа на изборите и да приемем решението на народа такова, каквото е. Разчитаме на добър резултат и на това, че ще получим мандат за управление" - това заяви в студиото на "Панорама" тази вечер социалният министър Деница Сачева.

На въпрос с кого би се коалирала ГЕРБ, тя отговори, че е рано това да се коментира, но със сигурност, винаги са успявали да намерят добрите баланси за политиките на управление.

Тя цитира персийската поговорка "Човек тръгва към смъртта, носейки само онова, което е дал на хората" и призова българите да гласуват за политици, които имат какво да им дадат, а не такива, които искат да вземат от тях.

"Нашият акцент в момента е да овладеем кризата. За изборите е твърде рано да говорим. Фокусираме нашите усилия да овладеем здравната система, ваксинацията, да имаме социално-икономически мерки и да действаме", подчерта Сачева.

По повод ваксинацията тя коментира:

"Вече трета седмица ние сме на 16-то място по смъртност в Европа, посочи Сачева. В момента нямаме неоползотворени ваксини и предприехме разумен и балансиран подход. Да, ваксините не стигат, но в следващите седмици очакваме доставка на стотици хиляди дози и дори сме готови да започнем четвърта фаза".

Мерките за бизнеса

"Много малко бизнеси са затворени, имаме либерални мерки и непрекъснато разширяваме обхвата", изтъкна министърът по повод икономическата криза в разгара на ограниченията заради пандемията.

"Каквато и да било компенсация не може да компенсира реалния подход, но ние имаме симетрия между цели ресурси - най-ниски данъци и най-ниска преразпределителна роля на държавата. Над 2 млрд. сме дали до момента на сектори като туризъм и транспорт, които са най-засегнати от кризата", изтъкна Сачева.

По думите й икономическите мерки ще продължат до края на септември, ако е необходимо, някои от тях биха продължили и до края на пандемията.

Сачева допълни, че таванът по мярката за затворени бизнеси ще се повиши на 300 000, а до момента държавата е подпомогнала с финансови средства над 25 000 компании.

"Друга промяна, която беше приета днес в парламента, е неплатеният отпуск от 90 календарни дни заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж. 230 000 души са безработни в момента, със сигурност има хора, които не са регистрирани в бюрата по труда, но нямаме данни за срив", посочи категорично социалният министърът.

Традиционно, когато в "Панорама" е член на правителството, малка група протестиращи се беше събрала пред БНТ по време на участието на Деница Сачева.