Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обвини лидера на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в популизъм и демагогия.

"Госпожа Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт не за първи път. Аз гледам на тези протести с тъга, защото част от протестиращите са сезонни работници с временна заетост - да протестират и това в голяма степен обезсмисля демокрацията.

Всъщност най-големият вирус не е в момента Covid-19, а вирусът на демагогията и на популизма, с който трябва да се борим, защото там няма да ни помогнат маските, ръкавиците, карантината. Там ще ни помогнат книгите и знанията", заяви Деница Сачева, цитирана от Нова.

По-рано днес на протест пред Министерски съвет Манолова обяви готовност да се яви на парламентарните избори с план за 19 месеца и 19 мерки против кризата, свързана с коронавируса.

Министър Сачева допълни, че 24 000 микро и малки предприятия вече са кандидатствали за помощ в размер на 97 милиона лева.

Деница Сачева посети дома за стари хора "Дълголетие" в столичния квартал "Дървеница", където провери как се изпълняват мерките и подари на обитателите му книги в навечерието на 24 май.

Министърът на труда и социалната политика опроверга твърдението на бившия омбудсман, че правителството е пред разпад и че много малко фирми са се възползвали от мярката 60/40.

"Мярката 60/40 е мярка за запазване на заетост. Към този момент са кандидатствали над 13 500 работодатели за 236 000 работници и служители. За 115 000 от тях вече са изплатени техните заплати за месеците, за които работодателите са кандидатствали. Абсолютна спекулация е, че това са фирми, които са близки до властта или пък са фирми, които са избрани. Там виждате, че има малки фирми от порядъка на 2-3-ма служители, има и много големи фирми с 2200-2300 служители", отбеляза Сачева.

"Разнообразни са секторите - от малка пералня в Бургас през театъра в Казанлък до автомобилни заводи и други промишлени предприятия. Отново имаме тежка спекулация с фактите", категорична е министърът.

Предложили сме мерки, които са се реализирали в рамките на два месеца, а не като Манолова, която предлага излизане от кризата с 19 мерки за 19 месеца, заяви Сачева и подчерта, че по-голямата част от помощта е безвъзмездна, като мярката 60/40.