Парламентарното заседание не можа да започне заради липса на кворум. Дори вносителите на вота - ГЕРБ, отказаха да се регистрират, след като стана ясно, че останалите три партии не са събрали изискваните за кворум 121 депутати.

Обяснението на ГЕРБ е, че осигуряването на кворум било работа на мнозинството и "няма те да му го правят".

В 9 часа само 93-ма депутати се регистрираха в пленарната зала, въпреки че парламентарната група на ГЕРБ беше там.

Депутатите на "Атака" изобщо не се появиха
, защото са в Брюксел до края на седмицата за среща със сродни партии. Отсъстваха и няколко депутати от БСП и ДПС.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви 15-минутна почивка. И след нея обаче не се събра кворум - в залата бяха само 103-ма депутати. Затова Миков обяви, че заседание изобщо няма да се проведе и разпусна народните избраници. 

Бойко Борисов коментира пред журналисти, че парламентът е станал заложник на "Атака".

Цяла България ще знае, че това правителство е заложник на „Атака”, това правителството няма парламентарна подкрепа и е абсолютен провал”, заяви бившият премиер.

Мая Манолова от БСП обаче заяви, че дори "Атака" да бяха в залата и да бяха подкрепили ГЕРБ, вотът пак нямаше да мине, защото са нужни 121 гласа.
Парламентарните групи на БСП и ДПС правят общо 118 депутати (докато КС не е решил дали Делян Пеевски и Иван Иванов още са такива - б.р.), а общите гласове на ГЕРБ и "Атака" са 120. 

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък заяви в кулоарите:

"ГЕРБ разбраха, че са сгрешили с темата на вота, с неговото внасяне и си спестяват по този начин резила в пленарна зала и боя, който щяха да ядат в дебатите.” 

Михаил Миков допълни, че според закона вотът на недоверие трябва да бъде обсъден от 3 до 7 дни след внасянето му в парламента и уточни, че утре изтича седмият ден.
По думите му, ако и утре ГЕРБ провали заседанието, очевидно, че не искат да се разглежда този вот.

На въпрос дали в парламентарната практика се е случвало вносителят да не се регистрира за участие в заседанието, председателят на НС отговори, че никой досега не си е позволявал да злоупотребява до такава степен с правата си.

Гласуването на вота на недоверие трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. 

Анкета: Има ли основания за вот на недоверие?