Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Тя бе заложена в измененията в Закона за здравето, но не бе подкрепена на второ четене от депутатите. "За" отхвърляне на промяната в Закона за здравето гласуваха 112 депутати, 16 бяха "против" и 1 се въздържа. 

Депутатите отхвърлиха и предложението регионалните здравни инспекции да осъществяват контрол по спазването на установените забрани и ограничения за тютюнопушене и пушене на наргиле.

 

Промените бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и група народни представители. 

Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето, посочват в мотивите си вносителите. Те отбелязват, че вредите за здравето са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. Времето също има значение - една цигара се пуши за около 5 минути, докато при наргилето може да трае около 40 минути.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че е изпратено запитване до Европейската комисия за необходимостта от нотифициране на тази забрана и писмо за становище до Министерството на икономиката. Тя отбеляза, че и двете институции считат, че промените в Закона за здравето следва да се нотифицират от ЕК, иначе може да стартира наказателна процедура срещу България. Дариткова посочи, че законопроектът е внесен от народни представители, а това трябва да бъде политика на Министерството на здравеопазването, респективно на Министерския съвет, който да внесе такъв законопроект след обществено обсъждане. Затова тя обясни, че ПГ на ГЕРБ се въздържа от подкрепа на параграфите, свързани със забраната за пушене на наргиле на закрито.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" посочи, че от февруари досега е имало достатъчно време да бъдат направени обществени обсъждания и няма пречка предложеният от депутати законопроект да бъде приет. Той изрази готовност при приемане на забраната да предложи законът да влезе в сила три дни след нотификация.

Борис Ячев от "Обединени патриоти" попита какво е надделяло, за да се промени позицията на ГЕРБ за забрана на пушенето на наргиле, каквато е регулацията за цигарите. Даниела Дариткова обясни, че е необходима предварителна нотификация на текстовете преди внасянето им в пленарна зала.

В Закона за закрила на детето беше дописана забраната за предлагане и продажба на алкохолни напитки и тютюневи и свързани с тях изделия на деца. Това включва не само изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, а и електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене, течностите, съдържащи никотин, обясни Даниела Дариткова.

Който допусне тютюнопушене в управляван от него обект, ще се наказва с глоба от 300 до 500 лв., с имуществена санкция от 1000 до 1500 лв., когато нарушението е извършено от едноличен търговец, или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., когато нарушението е извършено от юридическо лице. Дариткова обясни, че се запазва санкцията за конкретния нарушител. Тя посочи, че ангажимент трябва да има и собственикът на заведението. Според Дариткова този механизъм ще позволи забраната за пушене да се реализира по-усшешно.