Депутатите от парламентарните политически сили обобщиха оценката си за свършеното от 46-ия парламент, който днес започна последното си заседание преди разпускането.

Този парламент свърши важна работа - важна за държавата и хората актуализация на бюджета, заяви пред БНТ депутатът от "Има такъв народ" Филип Станев. Той изтъкна като най-важната изпълнена задача приемането на актуализацията на бюджета.

"Предният също беше кратък парламент, 45-ият, този също беше кратък. Тогава се оправи обаче този така наречен прословут Изборен кодекс, сега се актуализира бюджетът", каза Станев. По думите му в този парламент се е случило и нещо много по-важно - "лъснаха много истини":

"Излязоха истинските лица на някои от политическите играчи", каза Станев.

Той обвини конкретно Татяна Дончева, която е показала "как не се прави политика и как се лъже и манипулира".

"Г-н Христо Иванов, г-жа Мая Манолова, г-жа Корнелия Нинова, прекрасните стари играчи от ДПС, ГЕРБ...направиха така, че сега да няма управление, да няма кабинет, да се случва това, което се случва в момента", зави Филип Станев. Той изрази надежда за по-висока избирателна активност на предстоящите предсрочни избори. "Ще е необходим компромис и здрав разум и да не се раздават лични нападки, а да се свърши истинска работа", каза още Филип Станев.

Според ГЕРБ обаче и този парламент се е провалил.

"Един парламент е провален тогава, когато не е в състояние да излъчи управление на страната, което е основната му задача. Това коментира пред БНТ Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС преди последното заседание на Народното събрание днес.

"Ние върнахме мандата, защото предварително т.нар. партии на протеста и БСП заявиха, че няма да подкрепят наше правителство, няма да участват изобщо в разговори с нас. От там нататък беше безсмислено да полагаме каквито и да било усилия в тази посока", допълни Биков.

Според него това е симптом за тежката политическа криза, започнала от 45-тия парламент.

"Всяка партия е в някаква самоизолация, а ние нямаме проблем да разговаряме и да водим диалог с останалите политически сили. Причината да няма кабинет е, че т.нар. партии на протеста нито са в състояние да водят преговори, нито да очертаят някакъв позитивен дневен ред пред обществото, нито могат да водят преговорите чисто технологично. Видехте едни ходения по стаите с някакви приоритети с много общ характер", смята депутатът от ГЕРБ.

Той коментира и евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев:

"На мен това ми се струва като един опит на президента Радев някакси да се освободи от част от тези т.нар. партии на протеста и да ги замени с този тип партия, която евентуално, за разлика от тях, да не се промени. Доколко там има потенциал, предстои да видим, но според мен тези партии на протеста са на ръба на оцеляването".

На въпроса за съдебната реформа Биков обясни, че отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и прехвърлянето му към министерството на правосъдието не е реформа, а местене от една стая в друга и е абсолютно неадекватно на обществения ред.

Задкулисието продължи да управлява, пък е равносметката на БСП.

В този безплоден парламент не се решиха няколко важни проблема за българското общество, коментира също пред БНТ Атанас Зафиров, заместник-председател на ПГ на "БСП за България".

"Първият от тях е фактът, че в този парламент задкулисието продължи да управлява, да нарежда нещата. БСП, разбира се, не участва в този процес, но самият факт, че втори пореден парламент не може да излъчи правителство, означава, че има група от хора, която има интерес това да се случва. Парламентът не беше адекватен на реалния живот, на очакванията на хората.

Според него т.нар. "партии на протеста" не са приели протегната ръка на БСП и затова не е бил реализиран третият мандат за съставяне на правителство.

"Докато ние имахме доброто желание да говорим за политики, в същото време сме свидетели как са се водели някакви разговори, които доведоха до този резултат", заяви той. Атанас Зафиров каза още, че може би ГЕРБ са осъзнали, че ще загубят президентските избори и затова не са обявили все още своят кандидат за държавен глава.

ДПС също отчете провалите.

Факт е, че 46-тото НС не успя да свърши най-важното нещо - да излъчи свое мнозинство, респективно и правителство, което е поредния провал предвид и 45-тото НС. Това коментира пред БНТ Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Според него има две неща от които трябва да си изведем поуки:

"Първото е разделителните линии, които се чертаят от всички институции и политическите партии, и които не водят до нищо добро - невъзможност за съставяне на правителство, за ясни приоритети и невъзможност да се възстанови диалога. Другото е актуализацията на бюджета, с която по предложение на ДПС бяха приети добавки по 120 лева до края на годината за всички пенсионери, актуализация и увеличаване на пенсиите от 25 декември", допълни Летифов.

Той е категоричен, че ДПС не участва в чертаене на разделителни линии, които са в ущърб на обществото.

Парламентът е жив и това, че имаше толкова бурни дебати показва, че обществото, през своите народни представители, иска промяна, пък отчете зам.-председателят на НС Атанас Атанасов от "Демократична България".

"За съжаление, това не може да стане отведнъж", призна той. Относно промените в съдебната система, Атанасов коментира:

"Аз се надявам, че в следващото НС ще можем да мобилизираме мнозинство, тъй като всички проучвания показват, че българите искат радикална съдебна реформа и ние, политиците, трябва да отговорим на тези обществени очаквания. Не можахме да се мобилизираме, не искам да прехвърлям топката на другия, но в крайна сметка, "Демократична България" нямаше мандат. Аз останах с впечатление, че колегите от ИТН имаха този шанс, за съставяне на правителство, но сякаш не искаха да го реализират, обясни ген. Атанасов.

На въпроса за евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, той заяви: "Мисля, че ние гледаме в една посока, имаме донякъде общи цели, така че ще търсим взаимодействие".

За българските граждани този парламент успя да приеме важни решения, пък отчете председателят на ИБГНИ Мая Манолова. "За 12 години, например, Борисов така и не успя да преизчисли пенсиите. Сега по предложение на служебното правителство, на партии в парламента, има такова преизчисление, което ще увеличи пенсиите от 25 декември средно с 15%", коментира Манолова.

"Важно е, че с добавката от 120 лв. през есента, на фона на ръста на цените и поскъпването на живота, няма да има български пенсионер, който да живее под линията на бедност. Най-ниската пенсия, която ще бъде получавана, е 420 лв, което също се случва за първи път", каза депутатката от ИБГНИ.

Манолова отчете и повишението на средствата, които се изплащат през втората година от майчинството - до 650 лв, което е ясен знак за подкрепа за работещите жени, както и подкрепата за бизнеса в условията на COVID-19.

Кратък, емоционален парламент, в който беше нарушен добрият тон - така Манолова описа 46-ото Народно събрание. Тя изрази съжаление, че "Има такъв народ" са атакували персонално Татяна Дончева, но очаква все пак да надделее здравия разум.