ГЕРБ направи заявка за конструктивна опозиция, отвори протегната ръка към бъдещото мнозинство и обяви, че ще даде толеранс на бъдещото редовно правителство, защото е необходимо на страната. Това декларира от парламентарната трибуна председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова по време на първото заседание на новото Народно събрание.

Тя потвърди още, че първата стъпка на нейната група ще бъде внасянето на мораториум върху външния дълг.

"Осъзнаваме напълно необходимостта от съставяне на ново правителство като първа крачка от излизане от кризата. Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ-СДС. Редовното правителство ще получи необходимия толеранс от нас", декларира Атанасова.

"Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с обществено единение и политическо съгласие по най-важните проблеми в страната. Затова сме готови да подкрепим всяко решение, което отстоява българския национален интерес и дава перспективи пред страната ни", обеща още председателката на ПГ на ГЕРБ.

"Длъжни сме да надскочим егото и тяснопартийните интереси в името да облекчим българските граждани, които са изправени пред кризата", призова партиите в НС Атанасова.

"През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно упраовление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели. Заради ниската избирателна активност настоящият парл не разполага с достатъчна легитимност, за да си позволи нови авантюри и пилеене на време в скандали", предупреди председателката на ПГ на ГЕРБ. 

Тя е категорична, че новото мнозинство ще бъде плод на компромиси, а коалицията ще е плод на необходимост и по-скоро резултат от гласуването на българите "против", отколкото гласуването "за".

"Затова всяка илюзия, че някой е победил безапелационно, и на тази база има право да диктува правила на останалите, ще се разбие в действителността", предупреди Атанасова.

Тя изказа надежда, че новото 47-о НС няма да повтори грешките на предишните два парламента.

ГЕРБ беше създадена преди 15 г. на днешния ден, напомни за рождения ден на партията Атанасова и обеща на избирателите и симпатизантите на формацията, че няма да ги предадат.