Осигурени са пари и до края на тази година ще започне модернизацията на 40 танка Т-72, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му тя ще се извършва в България.

До дни ще се върнат първите два самолета СУ-25 от тези, които миналата година изпратихме на ремонт в Беларус, каза министърът. Той допълни, че в началото на следващия месец предстои наша делегация да посети в САЩ завода, където се строят самолетите Ф-16. Каракачанов уточни, че изпълнението на този проект върви по график. Вече са заделени необходимите пари за инфраструктурата на летищата в Граф Игнатиево и Безмер. Средствата ще бъдат инвестирани поетапно през следващите три години, когато ще бъдат посрещнати и първите самолети Ф-16. Междувременно ще тече и обучението на пилотите. Първата група вече отидоха, в нея са включени хората, които после ще бъдат инструктори у нас, допълни Каракачанов.

За проекта за построяване на нови кораби за Военноморските сили министърът посочи, че има опити на определени среди в България да попречат на изпълнението му. По думите му една от фирмите е завела съдебни дела. "Адвокатът им е доста политически ангажиран и се прави всичко възможно да се спре проектът. Аз виждам опити за лобистки интереси, но докато съм министър, това няма да се случи", посочи Каракачанов.

Във Варна днес министърът на отбраната бе гост на тържествения ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от Випуск 2025 и Випуск 2026 на Висшето военноморско училище. Близо 70 момчета и момичета от цялата страна бяха приети през август и получиха базова военна подготовка. Новите курсанти ще се обучават в специалността "Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво" в няколко специализации, сред които "Кибероперации", "Мехатроника" и "Военен лекар".

След четвърт век мачкане на армията и липса на политическа визия все повече хора разбират, че тя е един от най-важните стълбове на държавността, посочи министър Каракачанов. По думите му младите българи започват да осъзнават, че войнската професия е добра перспектива за кариерно развитие и затова през последните години интересът към военните училища у нас непрекъснато се увеличава.