По думите му всички оправдателни присъди у нас, които са ограничен брой, са били обект на задълбочен анализ. Много от тях са протестирани, а по някои протестите са се увенчали с успех, каза Велчев, цитиран от БТА.

В доклада се изразява сериозна загриженост за пасивното отношение на ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд към недостатъците в съдебната практика. Акцентира се на многото оправдателни присъди, висящи и забавени дела, в него пише и че системата работи само по сигнали за корупция, вместо да прояви повече активност.

Борис Велчев добави, че за прокуратурата в доклада има една препоръка - да анализира дела, по които има оправдателни присъди и да се предприемат мерки за протестирането им.
Защо е било необходимо да се повтори тази препоръка четири пъти, за мен е загадка, заяви Велчев.

Главният прокурор посочи, че част от оправдателните присъди не се дължат на пропуски на прокуратурата, а на обстоятелството, че заподозрените са се оказали невинни.

Борис Велчев заяви, че приема доклада като средно обективен. Той добави, че с премиера Бойко Борисов са съгласни, че трябва да се анализират внимателно всички препоръки в него, без емоция и прагматично.

Велчев смята, че няма как да се изпълнят препоръките с остарял Наказателен кодекс и посочи, че поздравява министъра на правосъдието Маргарита Попова за усилията й за изработката на новия кодекс. Според него новият НК трябва да се приеме до 2013 г.

По-рано днес Бойко Борисов заяви, че „за България дипломатичният тон не е валиден и нещата трябва да ни бъдат посочени с пръст, както се случва и в този доклад”.