Коалиция "насила" след изборите ГЕРБ няма да прави. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Трудно е отсега да се отговори как ще се направи правителство след изборите. Всички коалиции, управлявали в предишни парламенти, са се случили след месеци преговори, това не е механичен процес. Ако цената е да направиш коалиция насила, то по-добре да се откажеш от нея.Честният подход е лидерът на политическата сила, която е спечелила изборите, да бъде министър-председател.

"В името на националното спасение" са направени куп безобразия, както и няма никаква гаранция, че експертите могат да са добри политици", коментира той хипотеза за съставяне на правителство на националното спасение или експертно правителство. Няма да влизаме в коалиция с ДПС", категорично заяви той.

За мен е проява на лош вкус едновременно да организираш изборите от МС и след това да участваш в тях", с тези думи обясни Дончев факта, че изборите ще бъдат организирани от вицепремиера Мариана Николова.

Той отказа да потвърди дали ще води листа на ГЕРБ, като няколко пъти повтори, че трябва да се изчака официалната регистрация на листите. Няма гаранция, че ако някой е добър експерт, ще стане добър политик. А политикът освен че трябва да бъде добър експерт, трябва да формулира цели и да убеждава хората, в програмата за управление, която им предлага, смята вицепремиерът, който допусна, че ще бъде в листата за изборите от Габрово.

В парламентарната практика има два критерия за това коя партия се определя като част от мнозинството или е в опозиция - дали подкрепя правителството и дали гласува за бюджета на държавата, припомни вицепремиерът.

Според Дончев, правителството добре управлява кризата - и от здравна гледна точка, и от гледна точка на икономиката и бизнесите.

"Надявам се да няма нова голяма вълна на коронавирус. Ваксинацията напредва, голяма част от хората вече са минали през заболяването. През пролетта и лятото темпът на заболяването спада. Има различни оценки кой ще има полза и кой ще има вреда от ниска избирателна активност", коментира той влиянието на пандемията върху избирателната активност.

"Виждаме в аванс опити за компрометиране на изборите. За ГЕРБ "добро представяне" е да бъдем първа политическа сила с възможност за съставяне на правителство. Трудно ми е да ви отговоря с кого бихме търсили партньорство в бъдещ парламент", каза Дончев.

"До момента не съм видял от един куп политически сили "за какво се борят". Може да е затрогващо да си против ГЕРБ, но, повярвайте ми, от гледна точка на политическия смисъл това не е достатъчно", коментира той.

"Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в "Тази сутрин".

По неговите думи правителството няма "скрупули" да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави. Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води "търговска война", смята Дончев.

Няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, заяви вицепремиерът, но заяви, че няма достатъчно информация, за да коментира действията на Унгария, която вече одобри и започна да доставя "Спутник V".

Що се отнася до социалните и икономическите мерки на правителството за подпомагане на пострадалите от коронакризата, Дончев заяви, че "едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите".