Аз съм излъчен от ПГ на ГЕРБ и само парламентарната група може да даде оценка, да реши дали да остана председател на Комисията по досиетата или да се оттегля.

Така Красимир Велчев отговори в кулоарите на НС на поисканата му по-рано от ДПС оставка като ръководител на комисията заради ксенофобски изказвания миналата седмица във връзка със законопроект на Движението за репресираните по време на възродителния процес.

Той отрече да е ксенофоб и подчерта, че вече втори мандат оглавява комисията, което било доказателство за доверието на ГЕРБ към него. Като припомни думите си в пленарната зала, Велчев се извини не на партията ДПС, а на всички онези, които може да са се почувствали обидени.

Но остана на позицията, че промените в закона за репресираните лица, лансирани от депутатите на Мустафа Карадайъ, ще върнат отхвърлената от обществото практика за привилегии на активните борци и техните наследници. По думите на Велчев, ДПС внася въпросния законопроект за разглеждане на всеки шест месеца.

ДПС 25 години е на власт, с изключение, когато управлявала ГЕРБ, и нищо не направиха за своите гласоподователи, подчерта председателят на Комисията по правата на човека.

На свой ред той не е съгласен с изказвания на депутати от ДПС в НС, според които България не е положила достатъчно сили и за всичко, което се е случило в края на 80-те години на миналия век, е виновна България.

Аз казах, че като българин, и сега като народен представител, не съм съгласен, когато една клика, съвместно с ДС, са направили нещо спрямо една общност, след това да се прехвърли към всички българи, припомни позицията си Красимир Велчев, цитиран от БТА.

От друга страна депутатът не приемал връщането под някакъв форма на порочната практика за привилегии на активните борци.

Сега това, което ДПС предлагали, повтаряло процедурата - на пострадали в мирните митинги срещу възродителния процес да бъдат изплатени еднократно някакви пари, а след това да получат те и техните наследници пенсии допълнително.

Нямам нищо против тези хора, не съм аз да преценявам дали заслужават някакви обезщетения, но да са връща практика, срещу която беше цялото общество, не съм съгласен, категоричен е Красимир Велчев.