В отговор на въпрос на пресконференция в НДК след изборите Местан каза:

"Даваме предимство на приоритетите, ако там намерим допирните точки и бъдем убедени, че управлението ще стъпи на равни, демократични условия и ще реабилитира образа на България като реален, а не формален член на НАТО и ЕС, сме готови на подкрепа".

Той бе категоричен, че тази вечер от него няма да се чуе заклинание за непартниране и ДПС ще даде своя принос за намирането на решение в тази сложна ситуация. По думите му България има нужда от реално коалиционно управление без пропорции във властта.

Той подчерта, че първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет трябва да е успешен, защото всички други сценарии – втори, трети проучвателен мандат вкарват България в криза. Избори до дупка е най-безотговорното поведение, верният прочит на вота е реално коалиционно управление, категоричен бе той.

Местан подчерта, че ДПС ще работи за модерно, евроатлантическо по съдържание и национално по своята същност съгласие, на което да стъпи следващо управление. За нас тезата за необходимостта от реабилитация на евроатлантическия образ на страната не е куха, каза още той.

По думите му фактът, че за първи път в 43-ото НС две националистически формации намират своето място засилва тезата за необходимостта от ясен профил на евроатлантическо управление. Ще отстояваме този концепт независимо дали е имаме отношение към управлението на страната или ще бъдем в опозиция, добави лидерът на ДПС.

Той подчерта, че партията му ще се разраства, в това число и в нетрадиционни райони.

Местан обяви, че ДПС отново ще внесе законопроекта за разкриването на банковата тайна на всички публични фигури, свързани с КТБ.

"Това е категоричен знак, че ние сме готови ако има мълчаливо съгласие за задкулисие, което стои зад една или друга финансова институция в България, да кажем, че е време да взривим задкулисието, да стигнем до дъното, до истината, а какви злокобни фигури биха се показали – то това е техен проблем. Дължим прозрачност, цялата истина. ДПС няма проблем с истината, няма страхове. Проблемът са митологемите, с които е разраснал образът на ДПС
”, добави той.

По-рано пред журналисти той коментира силният вот за ДПС не е проблем, а възможно най-добрата новина за България, защото това били гласове за националното съгласие, предаде "Фокус". Според него ДПС регистрира над 20% ръст в сравнение с предишните парламентарни избори, цитира го БГНЕС.

"Понеже чух, че сме първа политическа сила сред ромите, искам да кажа, че това ме изпълва с гордост", отбеляза Местан.

Той бе категоричен, че партиите нямат право да кажат на гражданите да се явят на поправителен, защото са сгрешили.

По думите му е "време да скъсаме с изолационизма и със самоцелното отрицание", да се намери воля за съгласие, защото пред страната предстоят изключително тежки предизвикателства.