Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди на консултациите с президента, че биха подкрепили правителство на новите партии в 45-ото Народно събрание - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", но не и на ГЕРБ или БСП.

Условието на партията обаче е такъв кабинет да има определени приоритети, ясна цел, ясни инструменти и ясни срокове за постигането им.

"Имаме решение на Централното оперативно бюро, че няма да подкрепим правителство на партиите, които загубиха изборите - едната загуби над 300 000 и 20 мандата, другата загуби над 450 000 и 37 мандата. Ние имаме скромен ръст - с 20 000 гласа и 4 мандата повече. Заявихме готовност за евентуална подкрепа за правителство, предложено на трите нови партии в НС, но и заявихме какви приоритети очакваме", подчерта пред Румен Радев лидерът на ДПС, който беше придружаван от Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ахмед Ахмедов.

Карадайъ изброи: "Борбата с COVID кризата и по-конкретно социално-икономическите мерки и ускорена ваксинация. Като втори приоритет предложихме изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост. Тази тема ни е тема от септември миналата година, както и подготовката ни като държава за следващия оперативен период. За нас е важно и достойното членство на България в евроатлантическите структури, където в момента текат важни дебати. България трябва да се стреми и към ускорено икономическо развитие, поне три пъти повече, за нас 2% ръст не е достатъчен. Очакваме да бъдат представени програмите на кандидатите за министър-председател и правителство".

В отговор на въпрос на журналисти след разговорите с държавния глава, Карадайъ заяви, че засега конкретни разговори за съставяне на правителство не са водили.

Председателят на ДПС заяви още, че разчитат вота на избирателите като ясно изразена воля за промяна - "да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политика, да възстановим политическата нормалност, демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността".

По думите му една от партиите продължава с езика на омразата.

Запитан как ще коментира думите на премиера в оставка Бойко Борисов за координирани действия между "Демократична България" и ДПС при акцията в парк Росенец, където се намира имението на Ахмед Доган, Карадайъ отговори: "Прекият участник в тези акции беше г-н Борисов и други негови изпълнители, така че техните координирани действия да не ги прехвърлят на ДПС.

                                                       Какво каза Румен Радев 

"Именно това ново правителство ще бъде знаково, тъй като периодът 2021-2025 година ще бъде ключов за десетилетия напред за развитие на страната ни предвид огромните възможности, които се отварят пред нас по линия на ЕС и подкрепата", заяви в началото държавният глава.

"Радвам се, че вашата партия днес е тук. Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия - да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени и много важната задача – съставяне на правителство. В никакъв случай не искам да създавам някакво убеждение, че аз като президент тикам този процес в някаква определена посока. Длъжен съм като президент да не пренебрегвам нито една опция, затова пред вас също при определена хипотеза стои въпросът за трети мандат. Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно механизмите, условията и ситуацията по създаване на кабинет, за хипотетичен трети мандат и вашите нагласи за координиране на усилията с останалите парламентарно представени групи за постигане на един възможно най-добър в тази обстановка за страната ни резултат“, каза още той.

Радев изтъкна, че иска да разбере какви са приоритетите на ДПС за най-важните законопроекти, внесени в новия парламент, както и отношението им по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предстоят още две срещи на президента - с "Демократична България" и с "Изправи се! Мутри вън!.