ДПС беше единствената политическа сила в парламента, която категорично бе против удължаването на забраната. Макар 59 депутати от левицата да подкрепиха искането на "Атака", лидерът на партията Сергей Станишев и други социалисти също са против и се очаква до помогнат на ДПС да сезира КС.

За целта са нужни 48 подписа. Вече са събрани подписите на цялата парламентарна група на ДПС, която е от 36 души, така са нужни 12 гласа от БСП

На пресконференция Местан потвърди, че позицията им е категорична - решението противоречи на Договора за присъединяване към ЕС и на Конституцията. 

"Ще предоставим искането за подписи на Коалиция за България и ще изчакаме до утре политическото им решение. Смятаме за безпредметно да се обърнем към „Атака”, както и към ГЕРБ - другата група, която гласува абсолютно монолитно "за". Впоследствие от Брюксел чухме намеци за ревизия на тази позиция. Получихме обяснение, че са гласували в състояние на всеобща лудост”, коментира лидерът на ДПС изказването на Бойко Борисов.

Местан добави, че се надява достатъчен брой народни представители да излязат от "това особено емоционално състояние”, като уточни, че все пак, ако депутати от ГЕРБ решат да подпишат искането, това може да се случи.

Лупингите в позициите на ГЕРБ не са от вчера. Дори очаквам да се окаже, че те са твърдо срещу мораториума”, добави той.

По думите му, ако ДПС продължават да стоят сами и да се оказват единствената евроатлантическа партия в парламента, ще бъдат принудени да отправят искане към институциите, които могат да сезират КС. Това са "почитаемият президент Росен Плевнелиев", както и тримата големи от съдебната власт - главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

Отговорът на БСП

Коалиция за България ще обсъди дали да подкрепи искането на ДПС, коментира по-късно зам.-председателят на ПГ на левицата Янаки Стоилов.

"Току що разбрах, че е подготвено такова искане, трябва да се запознаем с неговото съдържание. Преди да сме видели мотивите е излишно да влизаме в юридически коментар дали решението нарушава Конституцията", каза той, цитиран от БТА.

Междувременно земеделският министър Димитър Греков каза, че ще се търсят възможности не за забрана, а за ограничаване на покупката за земя. Според него българските собственици нямат никакви основания да се притесняват.
В момента се проучвали датският и унгарският модел при присъединяването им към ЕС. Едно от условията там е всеки, който иска да купи земя, поне 2 г. преди това да е регистрирал земеделско производство.