Драма на перваза на втория етаж в сградата на бившия Партиен дом се разигра тази сутрин, след като пет протестиращи за подобряване условията на медицинските сестри се барикадираха вътре през цялата нощ. След преговори с шефа на НСО, продължили около час и половина, в крайна сметка всичко приключи без инциденти.

Какво се случи

Малко след 7 часа жените, които се включиха в протеста на майките от инициативата "Системата ни убива" с искане за достойно заплащане, излязоха на перваза, тъй като токът бе спрян. След това се върнаха в сградата, но една от тях - Бойка Анастасова, отново излезе на прозореца на втория етаж, като обясни, че обявява гражданско неподчинение.

Вижте снимки

По телефона пред bTV Атанасова, физиотерапевт в "Пирогов", обясни, че отказва да се прибере, тъй като се опасява от действията на служителите на НСО. Тя твърди, че била блъскана и удряна вътре в залата и затова отново е излязла на перваза.

"Одраха ми ръката, цялата съм в синини. Нахлуха и започнаха да ни блъскат. Дърпаха ме пред перваза", заяви Анастасова.

До нея застана и шефът на НСО ген. Красимир Станчев. Той държеше якето на Анастасова и се опитваше да я убеди да влезе вътре. Станчев обясни, че не може да остави Анастасова сама на перваза, тъй като носи отговорност за живота й.

В 8.30 ч. пред сградата на бившия Партиен дом пристигна екип на пожарната. Огнеборците надуха платно и го сложиха под прозореца, на чийто перваз стоеше Бойка Анастасова, за да осигурят безопасността й.

Минути по-късно драмата приключи, след като физиотерапевтът реши да се върне в заседателната зала в парламента, а вътре бяха допуснати журналисти.

Демонстрантките, представящи Синдиката на българските медицински специалисти, решиха да останат в сградата, докато управляващите се самосезират за решаването на проблемите им. Това обяви председателят на синдиката Мая Илиева, която също е в залата, в която се проведе заседанието на здравната комисия.

Илиева разказа, че докато Бойка Анастасова е била на перваза на прозореца, една от протестиращите била повалена от униформени на земята, а тя самата легнала доброволно. В  залата при тях имало трима униформени служители, които твърдели, че са от охраната на сградата.

Със сигурност ще ни арестуват, към нас пътува адвокат, заяви Илиева.

"Основното ни искане е да се подпише постановление, с което да ни направят защитена професия поради недостига на кадри на пазара на труда, и с него да ни бъдат гарантирани като възнаграждение две минимални заплати", обясни Илиева. По думите й, те настояват заплатите им да не зависят от търговското дружество.

Вчера медицинските сестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом, след като влязоха на заседанието на парламентарната комисията по здравеопазване със свирка. Те обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им, свързани с реализацията на работеща здравна реформа и по техните думи достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Драма на перваза на втория етаж в сградата на бившия Партиен дом се разигра тази сутрин

Снимка: Dir.bg

По думите й, в залата при тях има трима униформени служители, които твърдели, че са от охраната на сградата. Вода и храна са донесени на медицинските сестри от охраната.

Вчера медицинските сестри очакваха, че на заседанието на Комисията по здравеопазване ще присъства и ресорният министър Кирил Ананиев, пред когото отново да поставят въпроса за заплатите. Министърът обаче не дойде заради извънредно заседание на здравните министри в Брюксел, където ще бъдат обсъждани мерки срещу коронавируса.

Вместо да си тръгнат, сестрите останаха. И от 16 ч. вчера те са в залата и отказват да я напуснат.

Лидерът на протестите Мая Илиева излъчи видео на живо в профила си във "Фейсбук", в което с останалите недоволни обсъждат исканията си - реформа, по-високи заплати и спазване на медицинските стандарти.

На въпрос кога ще напуснат сградата, те отговориха - докато проблемът със заплатите не бъде решен.

Тази сутрин Мая Илиева излъчи ново видео на живо от заседателната зала на Комисията по здравеопазване, където медицинските сестри продължават да стоят.

"Навсякъде се говори, че сестрите стачкуват за заплати, това не е така. Ние стачкуваме за реформа в здравеопазването. Без тази реформа няма да се решат никакви наши проблеми, а те са страшно много", каза медицинската сестра Ирина Узунова.

Отвън пред сградата също има сестри, които вече пети ден са на палатков лагер. Заедно с тях са и майки на деца с увреждания, които преди няколко дни също обявиха гражданско неподчинение.

За около час снощи те блокираха столичния булевард "Дондуков" при бившия Партиен дом. Те настояват за оставката на министър Деница Сачева заради "водената пропаганда срещу Закона за личната помощ" и затова, че над 13 000 души са останали без подкрепа.  Днес министър Сачева ще отговаря на депутатски въпроси по време на парламентарния контрол.