Ако се спазват тези "червени линии", съвместната комисия България - Република Северна Македония, създадена с Договора за добросъседски отношения през 2017 г., просто не може да функционира. Това посочва евродепутатът Ангел Джамбазки в писмо до своите колеги в Европейския парламент и до външния министър на Германия Хейко Маас, разпространено от пресцентъра на ВМРО.

Първоначалната й цел беше да разреши нерешени проблеми по въпросите, свързани с историята, културата, идентичността и езика. Но от самото начало от македонската страна многократно се бойкотира комисията, тъй като не може да представи достатъчно надеждни доказателства, базирани на първични и вторични исторически източници, които да подкрепят техните твърдения.

На 29 юли македонският парламент прие т. нар. Резолюция на "червените линии", в която се утвърждава държавната позиция при преговорите за евроинтеграцията на страната.

Евродепутатът прави заключението, че резолюцията за "червените линии" превръща всякакви дискусии, основани на факти, документи и надеждни източници, в остарели и изтъква, че каквито и доказателства да бъдат представени, Скопие ще каже, че просто няма да обсъжда въпроса.

"Тази последна тактика явно потвърждава нашата позиция, а именно, че съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа чрез сложно създаване на държавна митология. Тук искам да заявя, че не отричаме държавната идентичност на Република Северна Македония след 1944 г. Не отричаме, че използваният от тях език е кодифицирана версия на западнобългарските диалекти, отново през 1944 г. Ние просто се противопоставяме на всякакви опити да бъдат откраднати части от нашата история, които са подкрепени от факти, признати от международните историци", посочва Джамбазки.