Единият от двамата руски дипломати, обявени в понеделник от Външно министерство за персона нон грата заради последната разкрита шпионска афера, е с COVID-19 и ще може да напусне България чак след като се възстанови.

"Единият от двамата дипломати, обявен за персона нон грата, е диагностициран с коронавирус и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага, след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа", заявиха от дипломатическата мисия.

Оттам подчертаха, че "считат решението на българската страна за необосновано" и изразиха увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

В края на миналата седмица прокуратурата съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж в полза на Москва. Според разследващите те са предавали информация за НАТО и ЕС на въпросните двама руски дипломати срещу заплащане. Вчера Окръжният военен остави в ареста петима от тях, а последният беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настоя за ареста му, след като е направил самопризнания и е разказал как е действала схемата.