Министърът на икономиката, енергетиката и туризма обвини ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов, че са предизвикали процедурата EU pilot* на ЕК за промените в Закона за енергетиката, отварящи пътя на "Южен поток".

От ЕК вече уточниха, че процедурата не е наказателна, а спомагателна.

Стойнев смята, че Борисов клевети България пред комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и това се отразявало зле на страната. 

"Преди около месец и половина Бойко Борисов бе в Брюксел, срещна се с комисар Йотингер и явно са говорили как да се спре проектът „Южен поток“ и на база неговата жалба има запитване от страна на ЕК ние да предоставим нужната информация", обясни Стойнев, цитиран от БНР.

Стойнев заяви, че нужната информация вече е предоставена.

"Имах среща с комисар Йотингер, обсъдихме законопроект, който не е приет. Това е законопроект, който е минал едва на първо четене. Между първо и второ четене може да бъдат направени съответните промени", каза министърът.

По думите му промените в Закона за енергетиката се правят, за да се запълни дупка в българското законодателство.

Следващата седмица се очаква да пристигнат експерти на ЕК.

"Каня и народните представители, включително от опозицията, за дебат по закона на второ четене", заяви Стойнев.

Текстовете, внесени от депутати от левицата и одобрени на първо четене, създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата).
Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.


*Процедурата EU pilot цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на ЕК и органите на държавите членки при разрешаването на въпроси, засягащи прилагането на законодателството на ЕС или съответствието между националното законодателство на дадена държава членка и законодателството на ЕС.

АНКЕТА: Ще се провали ли проектът "Южен поток"?