Водещи правозащитни експерти на ООН заявиха, че Русия е виновна в опит за убийство на критика на Кремъл Алексей Навални и призоваха за международно разследване на отравянето му миналата година, предаде Ройтерс.

"Отравянето на руския опозиционер се вписва в една тенденция на убийства и опити за убийства на критици в страната и чужбина, чиято цел е да се отправи "злокобно предупреждение" за заглушаване на инакомислието", казаха две водещи експертки на ООН - специалният докладчик за извънсъдебните и произволните екзекуции Аниес Каламар и специалният докладчик за насърчаване и защита на свободата на мнение и свободата на словото Айрин Хан.

"Заключението ни е, че Русия е отговорна за опита за отравяне на господин Навални", заяви Каламар на пресконференция, на която бяха представени предварителните заключения на докладчиците на световната организация.

През август миналата година Навални се почувствал зле по време на полет от Сибир за Москва и беше превозен със самолет до Берлин. Германия заяви, че е открила доказателства, че той е бил отровен с "Новичок" - забранено нервнопаралитично вещество.

Русия отрича да е замесена по какъвто и да било начин и казва, че не е видяла доказателства Навални да е бил отровен.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова изрази надежда, че след публикуването на заключенията на докладчиците на ООН Германия ще огласи данните, които Москва обвинява Берлин, че отказва да й предостави. "Ние също имаме интерес от разкриването на истината по този случай", заяви Захарова за Ройтерс.

"Предвид неадекватния отговор на (руските) власти, използването на забранени химически оръжия и очевидната схема при опитите за целенасочени убийства, смятаме, че спешно трябва да се проведе международно разследване за установяване на фактите и изясняване на обстоятелствата, свързани с отравянето на Навални", заявиха експертите на ООН. "Използването на "Новичок" е нарушение на задълженията на Русия по Конвенцията за забрана на химическите оръжия. То е имало за цел г-н Навални да бъде убит и като такова представлява нарушение на забраната за произволните убийства."

Каламар и Хан направиха публично достояние и писмо от 30 декември до руските власти, в което се казва, че ако твърденията се потвърдят, руски официални лица може да станат обект на наказателна отговорност за поръчване на опит за убийство.