"Нормално е в една демократична партия да има дебат. Той може да е изпълнен с аргументи, така че няма нищо страшно в него. Страшно е, когато в демократична система в една партия няма битки на идеи и лидерът се избира с 98 процента, както е при ГЕРБ". Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" и водач на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева, цитирана в съобщение на пресцентъра на партията. Тя каза, че не й е било леко да застане срещу Сергей Станишев.

"Искам на благодаря на всички, които ми повярваха и застанаха зад мен - това е огромна отговорност", каза Йончева. По думите й това не е битка просто за Европейския парламент. "Това е битка за България - за всички хора, които са настроени проевропейски. Това е битка за справедливост, за нашето достойнство и срещу грабежа. Само чрез Европа ще се преборим за България", коментира още тя.

"Започнах битки с помощта на моите колеги - първата е свързана със строителството на преградното съоръжение на границата с Турция - в момента се води разследване и главният прокурор заяви в "Шоуто на Слави", че има данни за корупция", припомни Йончева. Тя обърна внимание и на "Кумгейт", като каза, че това не е частен случай, а по този феодален модел функционират повечето български общини.

"Голямата битка, която водим с колегите ни е проверката на пътищата. Когато излезе истината - защо не се строят пътищата ни по европейски стандарти, чрез независима европейска лаборатория, когато докажем, че 40 процента от стойността на бюджета отиват към управляващите - тогава ще се преборим. ГЕРБ си отиват", каза Йончева.

Тя цитира доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се казва, че 2/3 от корупционните сделки, свързани с високите етажи на властта, не се разследват от финансовото разузнаване.

Йончева коментира още, че процентът на бедност и социално изключване в България е 40 процента. "Каква стабилност при тези 40 процента бедност?, попита тя.

"Европа ще ни даде основните инструменти, за да победим в тази битка. Важно е да се гласува в тези избори, за да изметем управляващите", заключи Йончева.