"Настоящото Народно събрание обсъди оставката на колегата Делян Добрев. От ПГ на ГЕРБ подкрепихме нашия колега. Той защити името си, ние защитихме неговото име", заяви депутатът Данаил Кирилов по време на изявление на ПП ГЕРБ в кулоарите на Народното събрание. 

"С документи в национален ефир опровергах всички лъжи на Елена Йончева. Балонът, който тя надуваше през последните 4-5 месеца се спука. От друга страна в края на декември след решение на ПГ на ГЕРБ изтеглих оставката си", заяви от своя страна депутатът Делян Добрев.

Добрев отбеляза, че от своя страна също е задал няколко въпроса към Йончева за нейно участие в офшорка в КТБ, но тя мълчала по темите вече седмица и не можела да докаже обратното.

Изцяло пресилени и спекулативни са твърденията на БСП,че става дума за незачитане на конституционните норми и правилника на Народното събрание, смятаме, че в тази сложна ситуация, която беше уникална, и НС и ПГ на ГЕРБ действа в максимална степен законосъобразно и конституционосъобразно, заяви Данаил Кирилов.

Очаквахме с нетърпение решението на КС, казусът е бил винаги сложен при положение, че в конституцията пише, че НС се произнася с решение т.е. обсъжда оставката, така стана и с настоящия парламент, обясни Кирилов.

Председателят на правната комисия припомни прецедент от 42-то НС , ръководено от Михаил Миков от БСП, когато три пъти се е наложило да се гласува оставката на Иван Портних, който е бил избран за кмет на Варна, но НС не го е освободило.

Макар делото да е по повод конкретен случай, КС решава един въпрос по принцип, подчерта Данаил Кирилов. Убеден съм, добави той, че парламентът ще съобразява практиката в редките случаи, когато имаме процедиране по дадена оставка. Сагата "Хасково гейт" вече се точи с месеци. 

Днес по-рано със 7 на 4 гласа Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание да отхвърли оставката на Делян Добрев като депутат от ГЕРБ.  Според Конституционния съд след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция. Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Добрев оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа.

На пресконференция отново днес народният представител от БСП Валери Жаблянов заяви, че ако сме правова държава, Делян Добрев трябва да напусне парламента.