ЕС ще вземе решение днес да постави Анкара под наблюдение до юни, за да покаже неодобрението си на фона на влошаването на правата и свободите в Турция въпреки обещанията на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава АФП.

"Европейците желаят да нормализират отношенията с Турция след година на напрежение. Но те ще изберат "постепенен, условен и обратим" ход, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в своето писмо-покана за срещата.

"Ние станахме свидетели на позитивни развития от страна на Турция, но ситуацията остава нестабилна", обясни днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който ще представи на срещата доклад и опции за действие.

"Това няма да бъдат лесни дискусии, но се надявам, че ще достигнем до резултат", заяви германският канцлер Ангела Меркел пред депутатите в Бундестага.

Заради новата вълна на Covid-19 срещата днес и утре ще се проведе във видеоконферентен формат, който не позволява дебати.

Поради това дискусиите по отношение на Турция са отложени за юни, обясни европейски дипломат.

Участието на американския президент на срещата на върха би трябвало обаче да позволи да се отправи общо твърдо послание към турския президент, отбелязва агенцията. Джо Байдън ще се включи в срещата в 20.45 часа /19.45 по Гринуич/, уточни говорителят на Шарл Мишел.

"За никого не е тайна, че имаме разногласия с Турция", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън по време на разговорите си във вторник и сряда в НАТО.

Но американците, както и европейците, отказват да прекъснат връзките с Анкара. "Турция е отдавнашен и ценен съюзник, който ние имаме голям интерес да запазим здраво свързан с НАТО", изтъкна Блинкън.

Турция е от "стратегическо значение" за европейците, заяви от своя страна Меркел.

Италианският премиер Марио Драги резюмира европейската позиция, като подчерта "важността да се избягват инициативите, които разделят, и необходимостта да се зачитат правата на човека".

Решението на турския президент за оттегляне от Истанбулската конвенция за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, ден след разговор с Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, бе преживяно като обида.

Ангела Меркел заяви, че става дума за сигнал, който буди силно съжаление.

Проектодекларацията за срещата на върха бе дискутирана до последния момент, за да бъде постигнат консенсус, тъй като Кипър и Гърция прецениха, че тя съдържа "твърде много моркови и недостатъчно тояги", посочи европейски дипломат.

Тя рискува да разочарова президента Ердоган, който каза, че "очаква конкретни резултати" в отговор на желанието си за нормализиране на отношенията с ЕС.

"В следващите месеци ще бъде проявявана повишена бдителност, за да се определи през юни дали са налице условията за възобновяване на отношенията", обясни дипломатът. "Ако бъде установено отстъпление, ЕС ще съумее да защити интересите си. Инструментите са готови", увери той.

В доклада на Борел се посочват редица опции, включително санкции за сектора на туризма.