"Журналистката от в. "Ди Велт" си е позволила различни коментари на моята личност не само като жена, но и като български външен министър, както и да прави инсинуации по повод принадлежността на моя съпруг към организираната престъпност и руската мафия. Налице е разпространяване на клеветнически твърдения и на обиди, които и по българското, и по немското законодателство се преследват наказателно", коментира Румяна Желева пред вестник "24 часа", цитирана от БЛИЦ. Тя е решила да си потърси правата си пред съответния съд.

В статията в германския в. "Ди Велт" Желева е наречена "невеста на руската мафия, некомпетентна и злобна". (Виж линка долу)

"Въпросната статия представлява поредният елемент от злонамерената кампания срещу моята кандидатура като еврокомисар, в която, за съжаление, активно участват и български евродепутати, а също така и високопоставени политици от БСП", каза още Желева.

Шефката на българската дипломация очаквала злонамерената кампания срещу нея да се засили с наближаването на датата за изслушване пред Европейския парламент.

Съпругът на Желева - Красимир Желев, е убеден, че някой пуска слухове, които са с антибългарско звучене. Неговото мнение е, че БСП има лоши съветници.
"Черният пиар може да е успешен, ако има факти в негова подкрепа, в обратния случай обикновено се обръща срещу този, който го прави", допълни Желев.

Той е бил директор на бургаския клон на банка "Биохим" от 1996 до 2003 г. След това до август т.г. е шеф на клона на ЦКБ в града. В момента единственият му ангажимент е като член на борда на ВиК - Бургас.