"Комисията призовава България да увеличи усилията си в областта на реформата, за да постигне конкретни, измерими и значими резултати", се казва в междинния доклад на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи.
За Румъния комисията смята, че трябва да увеличи усилията си за приемане на кодекси за наказателни и граждански процедури, допълва Ройтерс.

Двете балкански държави, които са последните, присъединили се към ЕС, са под наблюдение във връзка с усилията им за изкореняване на корупцията, в случая с България и за борбата с организираната престъпност, посочва агенцията. Тя припомня, че през 2008 г. Европейската комисия замрази милиони евро европейски помощи за инфраструктурата и земеделието поради неуспехи в справянето с корупцията.

През последните шест месеца България предприе редица важни инициативи, които показват желание за реформа. Те са похвални. А за да постигне значими практически и измерими резултати, България следва да засили още повече усилията за реформа. Това се изтъква в доклада за България, предаде БТА.

ЕК призовава техните власти към по-интензивни усилия, за да може арестите и разследванията да доведат до присъди, отбелязва пък Франс прес, цитирана от БГНЕС. Особено строга комисията се показва към България. Тя изобличава недостатъчните резултати на съдебната система при разследването и внасянето пред съдилищата на случаите на корупция и организирана престъпност, заяви говорителят на комисията Марк Грей. Необходими са подобрения, за да бъдат процедурите по-кратки и по-ефективни, посочи той и изрази съжаление, че от 2009 г. насам не е произнесена никаква присъда по широкомащабна афера с организирана престъпност. Освен това ЕК иска задълбочено разследване на сериозните обвинения за корупция при назначаването на отговорни постове в системата на правосъдието.

В междинния доклад за Румъния е записано, че резултатите, постигнати в областта на реформата в съдебната система, са ограничени, а делата за корупция по високите етажи на властта продължава да се отлагат или завършват със "спорни" оправдателни присъди.
Президентските избори миналата година са станали причина за забавяне на парламентарния дебат за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданския кодекс, които са важна стъпка в съдебната реформа, пише още в междинния доклад.
Румъния не успя да запази ритъма на реформа, установен до първата половина на 2009 година, а що се отнася до затрудненото положение с наличните кадри в съдебната система, за последните шест месеца не се наблюдава никакво ефективно подобрение, е записано в документа.