Това каза пред журналисти главният прокурор Борис Велчев преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, цитиран от БТА.

Главният прокурор посочи, че основната новина от доклада е значителното подобрение в работата с еврофондовете. Той допълни, че в него се коментира в положителна светлина работата на съвместните екипи на МВР, ДАНС и Прокуратурата, а голямата критика е за това, че прокуратурата не е успяла да се справи със скандала "Красимир Георгиев" (Красьо Черния).

По повод коментари на премиера Бойко Борисов, Велчев каза, че съдебната система може да се самореформира само в определена степен. По думите му е очевидно, че без диалог между съдебната власт и Народното събрание такава реформа няма как да се случи. Главният прокурор посочи, че съдебната власт може да бъде инициатор на подобна реформа и да направят предложенията, които смятат за необходими. Велчев допълни, че няма усещането, че съдебната система ще бъде оставена сама да се справи с проблемите си.

Вчера, след като бе огласен докладът на ЕК, премиерът Бойко Борисов призова за по-голям прогрес в областта на съдебните реформи.

Главният прокурор посочи, че е бил инициатор на много предложения до парламента за реформи с всеки един доклад, който изнася в Народното събрание. Борис Велчев каза, че и тази година ще направи съответните предложения. Според Велчев са необходими промени в Конституцията и законодателството. Той каза, че както животът се развива, така и Конституцията се развива и не е изключено от ВСС да питат Конституционния съд отново по някои аспекти на решение номер 3 на съда (за необходимостта от свикване на Велико Народно събрание за реформи във ВСС).

По думите на Борис Велчев от ВСС трябва да питат КС дали не е дошло времето тези аспекти да бъдат преразгледани. Велчев добави, че съдебната система очевидно не е реформирана и докато е такава, ще буди критични бележки.

Междувременно правосъдният министър Маргарита Попова коментира пред журналиси сред обсъжданите промени във ВСС е дали да има присъствие на парламентарна квота и ако има, как ще бъде избирана тя. В стратегията е споменат и въпросът дали не трябва да бъде свалена възрастовата граница за членство във ВСС, както и за варианти за отзоваване на членове на съвета, ако не изпълняват добре служебните си задължения. Министърът каза, че сериозно внимание е обърнато на повишаването на административния капацитет на служителите в съдебната система. Тя заяви, че никой не поставя въпроса дали да се премахне изцяло действащият ВСС или за намаляване или увеличаване на числеността му.

По повод идеите на Велчев Попова заяви, че може да се изготви запитване от депутати или от Министерския съвет до Конституционния съд дали 99% от промените в съдебната система трябва да се правят от Велико народно събрание. Съдът трябва да реши дали да не даде друг поглед по въпроса и да каже в коя насока могат да се правят промени в съдебната система и без държавата да влиза в много скъп и мъчителен ресурс, който ще бъде необходим за свикване на Велико народно събрание, добави тя.