"Бежанският натиск по границата нарасна многократно през последните седмици и връщаме по 150-200 души на ден", добави Йовчев.

Той заяви, че полицаите, които пазят границата с Турция, са все още над хиляда, въпреки че защитното съоръжение е почти готово.
След като оградата бъде довършена до няколко дни, ще бъдат откомандировани поне 700 полицаи.

България ще разселва бежанци

Министерски съвет прие стратегия за интеграция на бежанците до 2020 г. Тя се отнася за лицата, придобили статут, като основно ще се работи за тяхното ограмотяване, придобиване на квалификация и намиране на работа.

"Преди бежанската вълна у нас от миналата година страната ни е интегрирала по 50 чужденци, получили статут за пребиваване годишно. Сега в обсега на новата стратегия ще попаднат 2400 чужденци. Ако  пожелаят, ще сключват споразумение за интеграция с кмета на населено място. Така ще се получи ефектът на разселване в общини, които могат да предложат работни места", коментира вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БНР.

По думите й насочването от едни региони към други трябва да е свързано, както с търсенето на работна сила, така и с възможността за настаняване и да устроят децата си да учат.

Бежанците ще се включват в курсове по език, ограмотяване и за придобиване на квалификация и професия.
Разходите за услугите ще бъдат за сметка на ведомствата, които предлагат услугите, а на общините ще се възстановяват разходите за наемите им.

"Над 60% от придобилите статута са на възраст между 18 и 34 г., което може да реши и демографски проблеми на трудовия пазар, а обучението в занаяти е работеща формула. Да се възползваме от това, което дава закона за занаятите, т.е. назначаването под формата на чиракуване в занаятчийските професии", каза още Бобева.

Еврокомисар по имиграцията

В състава на новата Европейска комисия за пръв път ще има отделен еврокомисар по въпросите на имиграцията. Това се дължи на "катастрофалния приток" на имигранти в южните страни на ЕС от Близкия изток и Северна Африка, съобщи в интервю за белгийски медии номинираният за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Кандидатурата му ще бъде одобрена окончателно на сесия на Европейския парламент на 16 юли. В края на септември новият ръководител на ЕК трябва да представи нейния състав, в който ще влизат 28 души - по един от всяка една от страните - членки.
Комисията ще се заеме с решаването на проблема за масовия приток на имигранти, засилил се особено през последната година.
Тя ще трябва да намери възможности за равномерно разпределяне на имигранти те на територията на ЕС.