Според Комисията тези промени имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. По този повод вече е изпратено специално писмо до българските власти, съобщи БНР.

Става дума за приетите вече от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от двама депутати от левицата. Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това би го изключило от обхвата на 3-ия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство.

Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което иска изясняване на плановете на управляващите.

От Еврокомисията уточниха, че това писмо не е част от правна процедура срещу България – тъй като проблемните текстове все още не са част от българското законодателство – и че на този етап комисията само задава въпроси.

В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство.

Драгомир Стойнев: "Южен поток" ще се случи по европейските правила

Проектът "Южен поток" ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство, каза днес в Хасково министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че това е важен, стратегически проект за България, че ще създаде над 5000 работни места.

"Ще бъде реален стимул за икономическия растеж", каза още министър Драгомир Стойнев. Той допълни, че работата ще продължи "по най-прозрачния начин".

България до този момент е единствената страна, която подписа споразумение за "Газпром" след много тежки преговори.

"Готвим отговор на г-н Йотингер. Аз исках да бъде уведомен, след като имаме цялостен проект, за да се знае какво ние предлагаме и как променяме законодателството. Този законопроект може да бъде изменен значително, но ще го информирам за нещо, което още не е влязло в пленарна зала, допълни Стойчев.

Стойнев: Енергийната и социална политика на ЕС са провал