"На базата на предоставената досега информация председателят на ЕК има доверие на всички номинирани кандидати за еврокомисари", заяви говорителката на Барозу Пиа Архенкилде пред журналисти. Барозу "взе под внимание, че г-жа Желева категорично отхвърли всички твърдения по неин адрес", подчерта говорителката.

Очаква се самият председател Барозу да вземе решение за нейното бъдеще, освен ако междувременно самата Желева не реши да "напусне кораба". Това коментира по-рано електронното издание „Еурактив” (EurActiv ), цитирано от "Фокус", като се позова на европейски депутати.

По време на изслушването вчера Желева беше обвинена от евродепутатите, че в декларацията си пред ЕП не е оповестила собствеността на "Глобал Консулт".   Тази информация съществува единствено в декларацията й при встъпването й в длъжност през юни 2007 г., но липсва от декларациите за цялата 2007 г. и 2008 г., както и от тази за встъпването й в длъжност за втори мандата в ЕП от юли 2009 г.

Източници от Европарламента заявиха, че в интерес на всеки е случаят да бъде приключен бързо и призоваха България да предложи друг кандидат в най-кратки срокове.
Във връзка с това се споменава името на Николай Младенов от управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ.
Младенов, който е роден през 1972 г., бе член на Европейския парламент през 2007-2009 г. и в момента е министър на отбраната. Той е известен с компетентността си по европейските въпроси и с отличния си английски, отбелязва „Еурактив”.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов призна в Министерския съвет, че има вариант "Б", в случай, че Желева не бъде избрана. Попитан кои са другите възможности, той отговори: "Ще ви кажа, когато преценя", цитира го "Дневник".

На въпрос дали ще оттегли кандидатурата си, самата Желева, отговори днес, че към момента не обмисля никакви варианти, а изчаква становището на комисията по изслушването й. Според нея до 19 януари правните становища по случая с конфликта на интереси трябва да са готови.

Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Румяна Желева за комисар, целият процес по назначаването на новата Европейска комисия може да се забави до пролетта, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Парламентът обаче трябва да гласува назначаването на цялата комисия на 26 януари и остава много малко време за проучване. При това положение назначаването на новата комисия може да бъде отложено до март и изпълнителната власт да остане в ръцете на временна ЕК, посочват източници от парламента.