Координаторът на социалистите в Комисията по развитие Тайс Берман информира за изслушването на Румяна Желева и подчерта неспособността й да се защити адекватно по отношение на проблема за декларацията за финансовите интереси, съобщи пресслужбата на групата, предаде БТА.

"Вместо да признае, че е пропуснала обявяването на недействащата си фирма, тя се опита да заблуди евродепутатите. По-голям е проблемът обаче с нейната пълна некомпетентност и неспособността й да отговори адекватно на нито един от зададените въпроси", коментира още Берман.

Българският евродепутат Кристиан Вигенин, който е координатор на социалистите в Комисията по външна политика, настоя те да поискат оттеглянето на Желева.
"Колеги, първо искам да декларирам конфликт на интереси, защото Желева е кандидат от България. Смятам, че след вчерашното изслушване ние не можем да позволим във външнополитическия екип на Европейската комисия да влезе толкова слаб комисар. Оставям настрана достатъчно проблематичния въпрос с финансовата й декларация, но демонстрираната некомпетентност прави невъзможно да обясним на европейските граждани как такъв кандидат може да бъде одобрен", заяви Вигенин, който бе избран от листата на БСП.

"Независимо от предварителното споразумение с Европейската народна партия ние трябва да настояваме тя да се присъедини към общо искане за оттегляне на Желева. Не мисля, че промяна на нейния ресор е възможна, защото самата тя настояваше, че нейната компетентност е именно в тази сфера", каза още той.

Според него България разполага с достатъчно добри кандидатури, които могат да поемат този ресор.
"Смятам, че е в интерес и на ЕНП да оттегли подкрепата си за Желева, в противен случай ще стане обект на сериозна атака и трудно ще може да обяснат на каква основа настоява за нея. Казвам всичко това единствено и само на база на принципите, в които вярвам, а не защото искам да бъде провалена кандидатура на нашите политически опоненти. Всъщност, вчера, като българин се срамувах от това, което видях и чух", добави Кристиян Вигенин.

Окончателното становище на Комисията по развитие се очаква по-късно днес, а в зависимост от изхода на всички изслушвания Групата на социалистите и демократите ще прецени дали да подкрепи предложения от Барозу състав на новата Европейска комисия.

Подобни селски разправии не е трябвало да има в ЕП. Това не е добро за България”, коментира междувременно съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров между евродепутата Антония Първанова и Румяна Желева по време на изслушването й вчера, предаде БГНЕС.
Първанова нападна остро Желева по време на изслушването и поиска да обясни защо не е обявила, че е била в управата на фирма, докато беше евродепутат преди няколко години.

"Мен ми се искаше Румяна Желева да е по-добре подготвена, тъй като тези въпроси, които бяха зададени, бяха ясни предварително. Получи се една много неприятна ситуация", каза още Димитров.
Той изрази надежда ,че ще се намери изход от създалата се ситуация. "Съжалявам, че представители в ЕП от България са били част от този сценарий, от който всички губим", добави той и отказа да коментира дали трябва да има друга българска номинация за поста и дали той самия би предложил някого.