"Създаваме четири индустриални зони. Голямата индустриална зона ще се намира в северните територии - "Кремиковци", "Нови Искър", "Връбница". Това е нашата надежда за привличане на стратегически инвеститор в нашия град. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва във форум на тема "Германските инвестиции в България 1990-2017. Германо-българските търговски отношения 2001-2018".

Индустриални зони ще бъдат изградени и в "Младост", Надежда" и "Овча купел", но те ще бъдат по-малки по размери.

"Територията , особено тази в "Кремиковци" е изключително привлекателна със своята транспортна свързаност - жп транспорт, близост до летище, пътища. В нашите планове сме поели ангажимент да осигурим връзка с метро до тази зона - наземно, леко метро. Това е един процес, който започваме", обяви кметът, цитирана от "Труд".  Тя добави, че успоредно с това ще бъдат създадени условия за здравно обслужване в района, както и ще създадат учебни центрове.

Фандъкова подчерта, че страната ни е предпочитана от чуждестранните инвеститори, заради инфраструктурата, хората и данъчната политика. Тя добави, че се работи и по промяна на методиката за определяне на такса смет, за да може бизнесът и гражданите да плащат справедливо за тази услуга.

Наред с това, градоначалникът заяви, че Германия е стратегически партньор за България и столицата и изрази надежда възможностите за партньорство да продължат да се разрастват.

"Поканихме 12 хотелски вериги, като сред тях има и германски. Бихме искали да продължим да развиваме града си като туристическа дестинация и по-точно като конгресен център", заяви тя и добави, че през последните години София привлича все повече чуждестранни инвеститори.

"По данни на института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. В икономиката на града, през последните години, най-голям ръст има ай ти сектора и аутсорсинга на бизнес услуги, ръстът там е близо с 200% за последните 10 години. В града ни са базирани над 92% от българските технологични компании и 72% от служителите са тук", описа настоящата ситуация Фандъкова.

От своя страна ръководителят на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в България Торстен Гайслер каза, че немските инвестиции у нас са на второ място и те съставляват 8.49% от всички, които се правят у нас. По негови думи София е пример за успех, с който управляващите могат да се гордеят.

"Чуждестранните инвестиции в България значително се покачиха откакто страната стана пълноправен член на ЕС. Заедно с повишаването на инвестициите се повишиха заплатите в страната и възможностите за развитие", каза Гайслер.

Фандъкова пък добави, че повечето инвестиции означават повече работни места и по-висок стандарт на живот.

Стана ясно още, че откакто е създадена Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции общината води проактивна политика за привличане на инвестиции и не чакат инвеститорите да дойдат сами в нашия град, а се опитваме да ги привличат по различни линии.

Тя обяви още, че предвижда въвеждането на специален ресор, който ще бъде ангажиран с дигитализирането и въвеждането и използването на технологиите на общината и добави, че плащането на данъци и такси вече се извършва по електронен път.

"Все още административното ни обслужване има нужда от повече удобства за бизнеса и повече прозрачност. Това е един от водещите приоритети за следващите години, върху който вече работим", заяви тя и добави, че предстои да бъде въведена електронната система за таксуване в градския транспорт.

По време на форума, в който се включиха различни представители на немския бизнес, главният архитект на София Здравко Здравков, зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев стана ясно, че от 1 ноември провеждането на обществени поръчки ще се извършва изцяло по електронен път.