Политиците в България сведоха темата за Зеления преход до проблема с енергетиката и по-конкретно до темата за въглищата. Зелената сделка на ЕС обаче не говори само за това, а за нов тип икономика, за дигитализация и умни мрежи, за нов тип земеделие, транспорт и социална инфраструктура. Големият проблем за постигане на тези цели сега е в недостатъчната информираност на обществото, казва Славчо Нейков, председател на УС на институт "Енергиен мениджмънт".

В коментар за конференцията на ООН COP 26 в Глазгоу, Нейков откроява две конкретни стъпки. Едната е, че вече се говори по-систематизирано за набиране на фондове, които да подпомогнат процеса в световен мащаб и втората - засилване на ролята на държавите. Става дума за т.нар. индивидуален принос, който всяка държава ще има за подобряване на климата. За разлика от COP 26, където ангажимените все още звучат обтекаемо, в рамките на ЕС тези цели вече са формулирани в конкретно законодателство.

Най-видимо как изискванията свързани с климата, вече се отразяват в ежедневието, се вижда в намеренията на бизнеса. Всички инвеститори, които идват или обмислят по-големи инвестиции в България, вече поставят като първо условие наличието на чиста енергия, която да могат да ползват. Нейков дава пример как се променя и структурата на пазара на електроенергия. За съжаление, казва той, това е абстрактно начинание в България, но в съседна Гърция е ежедневие. Там вече работят т.нар. енергийни кооперативи. Това означава, че собствениците на няколко съседни къщи се договарят да изградят малка фотоволтаична централа на покривите си, чрез която задоволяват собствените си нужди, а остатъка от електроенергия продават. В Гърция вече работят около 2 000 такива кооператива, казва Нейков.

  • От кой зависи подобна инициатива да се регламентира и у нас?
  • Самозаблуда ли, че България може да се откаже от въглища през 2038 г.?
  • Имат ли бъдеще ядрените реактори произведени за АЕЦ "Белене"?
  • Какво представляват новият тип модулни ядрени реактори?
  • Кои са проблемите в България, свързани с темата за изменението на климата?

Отговорите на Славчо Нейков, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Славчо Нейков е завършил Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специализирал е международни икономически отношения, има магистърска степен по европейска интеграция от университета "Лимерик" в Ирландия.

Притежава повече от 30 години стаж в енергийния сектор като главен секретар на Министерство на енергетиката, комисар в енергийния регулатор, експерт в Секретариата на енергийната харта в Брюксел, директор на Секретариата на Енергийната Общност във Виена. Бил е в ръководството на няколко енергийни компании. Извън енергийния сектор е работил като прокурор и юрисконсулт. От декември 2014 г. е председател на УС на институт "Енергиен мениджмънт".