Меймаракис дори съобщи, че ще предложи на СИРИЗА участие в коалиция, но не с Алексис Ципрас на премиерския пост. Текат консултации и с лидерите на другите опозиционни партии, които биха могли да участват в коалиция, предаде БНР.

Извън консултациите остават две гръцки партии - Комунистическата и "Златна зора", които не биха участвали в правителство с никоя друга политическа сила.

Напусналите парламентарната група на СИРИЗА 25 депутати сформираха своя самостоятелна парламентарна група, която е ядрото на новата партия. Тя ще се нарича "Народно единство“ с лидер бившият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис. Вероятно в нея влиза и Микис Теодоракис.

Президентът на страната ще обяви датата на извънредните избори след приключване на проучвателния мандат на втората и третата партия в парламента. Процедурата по проучвателния мандат явно ще промени предполагаемата дата за избори поне с една седмица по-късно.

Днес ще се проведе и кризисно заседание на централния ръководен орган на СИРИЗА, след като премиерът подаде оставка. Коментарите в медиите виждат невъзможност да се сформира правителство без СИРИЗА при сегашното разпределение на силите в парламента.