Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференцията "България и Азербайджан: 25 години дипломатически отношения. Перспективи за двустранно партньорство и многостранно сътрудничество".

Форумът беше организиран днес в Дома на Европа в София от Дипломатическия институт към министъра на външните работи, посолството на Азербайджан и Атлантическия клуб в България.

Министър Петкова посочи проектите, с които страната ни участва в Южния газов коридор - интерконекторите Гърция - България и Турция - България.

Безспорно геостратегическо значение в този проект има изграждането на интерконектора Гърция - България, каза Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че през последните две години има сериозен напредък по проекта и той не е бил възможен без партньорството с азербайджанската държавна петролна компания СОКАР.

Към днешна дата и трите предизвикателства пред изграждането на интерконектора Гърция - България са успешно преодолени, заяви министър Петкова, която открои взимането на окончателното инвестиционно решение във връзка с изграждането на интерконектора; успешното осъществяване на пазарния тест за него, както и въпроса за финансирането на проекта.

Изграждането на интерконектора Гърция - България е необратим процес. Този проект ще бъде факт съобразно пътната карта, която сме начертали, заяви Теменужка Петкова.

Посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова също изтъкна, че развитието на двустранните отношения с България в последните години е било издигнато на ниво на стратегическо партньорство. Двустранното ни сътрудничество е многообразно и покрива широк спектър от въпроси като енергетиката, търговията, земеделието, спорта, изкуството и културата, научните изследвания, посочи посланикът, която отбеляза, че в Азербайджан се помни, че България беше сред първите държави, признали независимостта на страната.

По думите й трансрегионалните мегапроекти, инициирани от Азербайджан, в областите на енергетиката и транспорта преобразяват целия регион чрез създаване на икономически възможности не само за страната й, но и за съседни държави, а Азербайджан се е превърнала от потребител в доставчик на сигурност.

България вероятно е най-близката континентална държава от ЕС до Азербайджан и двете държави са естествен мост между Каспийско и Черно море, посочи президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси на форума.

Присъствието на министър Петкова Паси определи като истинско доказателство, че енергетиката е един от най-ключовите сектори в двустранните отношения. Но много бих искал да видя въображението на двете правителства да изкара тези отношения далеч извън контекста на енергетиката, добави Соломон Паси.