"Българите сигурно искат да разберат защо цената на газа се е повишила с 30% и дали няма през следващите 5 или 10 години да се повиши още", подчерта Уорлик пред БНР.
"Ние обаче не можем да знаем това, защото тези споразумения са тайни", допълни той преди среща с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по тези въпроси, предаде "Фокус".

Самият Трайков съобщи по-рано днес, че България ще иска с от 25% до 33% по-евтини доставки на газ от Русия. По думите му към днешна дата цената на газа е трябвало да бъде с 30% по-ниска, ако не е бил подписан договора през 2006 година.

Трайков обясни още миналата седмица, че в договорите има клауза за търговска тайна и от “Газпром“ са отговорили отрицателно на исканото от българската страна разрешение за обявяване на условията в контракта. Министърът уточни, че при сключването на новите договори ще настоява в тях да няма клауза за конфиденциалност и те да са публични.

Какво стана с диверсификацията, попита още американският дипломат, който заяви, че ще зададе същия въпрос и на Трайков. Уорлик уточни, че за него сключените енергийни споразумения с Русия са тайни и българското общество има право да знае какво точно са се договорили двете страни.

Дипломатът отново подчерта, че разнообразяването на енергийните източници е въпрос на национална сигурност не само за България, но и за целия регион на Балканите.
“Тук не става дума конкретно за Русия. Те са надеждни доставчици и са тук, за да правят бизнес. Става дума за постигането на разнообразие на доставчиците на енергия за българския народ“, заяви той, цитиран от Медиапул.

Уорлик изрази оптимизъм за реализацията на подкрепяния от Вашингтон и Брюксел проект за изграждане на алтернативния на "Южен поток" газопровод “Набуко“, “ако българското правителство е ангажирано да осигури диверсификация на енергийните източници“.

Американският посланик допълни, че иска да разбере какви са фактите и какви споразумения са били постигнати с руснаците за АЕЦ “Белене“. Той каза още, че очаква от Борисов да изпълни обещанието си, че “ще има продължение на "Белене", само ако се намери сериозен международен инвеститор и само ако е икономически обоснован проектът“.
Бих бил изненадан, ако са взети някакви решения, които да противоречат на това, което премиерът вече е казал по отношение на този проект“, каза още Уорлик. Той припомни на правителството обещаната преди година повече прозрачност в енергийната тематика.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че държавата има достатъчно алтернативи, "за да бъдем енергийно независими". Той добави, че ще "намираме възможности за алтернативни доставки на газ - дали компресиран, дали втечнен, дали през връзките, които изграждаме с Гърция и Турция".