"Бойко, не посягай към мандата. Бягай от него като от коронавируса. Не ти трябва такава беля. За какъв мир говориш, ти война не си направил" - този апел към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отправи в предаването "12+3" по "Хоризонт" на БНР бившият депутат три мандата от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков.

Така той коментира вчерашното среднощно изявление на министър-председателя, след като стана ясно, че е невъзможно ГЕРБ да състави правителство, в което се обърна към останалите политически сили: "Аз ви предлагам мир, да сложим експертите и да поемем отговорност и да направим за България до декември максимални усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре".

По думите на Марков обаче Борисов трябва да гледа партията си, защото предстоят още избори.

"България има политик с 5 поредни победи, с което побеждава Меркел, Орбан и Рюте. Бойко Борисов става старейшина на ЕНП", коментира той.

Марков сподели, че се радва, че няма да бъде депутат в 45-ия парламент: "Слава богу, че няма да бъда!".

Първоначално той каза, че заради настояването на лидера на партията ще влезе в листите, но в крайна сметка това не стана.

Като големи грешки на ГЕРБ той посочи загубата на София от "Демократична България" и на Смолян - от ДПС.

По думите му няма свежи имена в новите формации, защото са познати "кой като министър при Бойко, кой като омбудсман".

По повод успеха на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" Марков каза, че е нормално с едно телевизионно шоу да бъдат спечелени няколкостотин хиляди гласа и даде пример с Бепе Грило в Италия и Володимир Зеленски в Украйна.

"Коалицията "Анти-ГЕРБ" има конституционно мнозинство и могат дори да променят Конституцията на страната", подчерта бившият конституционен съдия.

Прогнозата на Марков е, че ще бъде "измътено ново правителство" и няма скоро да се ходи на нови избори: "Правителство ще има - ще го излъчи втората или третата сила в новия парламент".