"Старал съм се да работя добре с всеки премиер. Добър е бил диалогът със Симеон Сакскобургготски, със Станишев също. С Борисов е по-трудно, във всеки случай, дори когато сме спорили, съм се старал да бъде на принципна основа", коментира Първанов пред ТВ7, цитиран от КРОСС и "Фокус".

Той припомни, че когато Бойко Борисов е станал премиер, го е поканил на разговор и само няколко месеца след това ГЕРБ са отговорили грубо на неговата добронамереност с искането за импийчмънт, което е довело до полемики.

Категоричен е, че управлението на тройната коалиция е успешно и към този момент е изпълнило своята историческа мисия - членството на България в Европейския съюз.
Първанов призна обаче, че тази коалиция е направила и доста грешки и би било добре тогава, ако лидерът й е поискал вот на доверие. "Вече имаше пукнатини, дефекти в работата на Тройната коалиция. Нужно беше оздравяване", обясни държавният глава.

"В близката година-година и половина изпълнителната власт си има своя ясен състав, своя премиер. Който иска да разсъждава на тази тема, първо трябва да осигури предпоставките за спечелване на следващите парламентарни избори", каза още той.
По думите му, партиите никога не са били толкова изолирани, колкото на последните избори, а и след тях. При толкова много партии в България нямало никакви елементи на консолидация.
Гражданското общество остава отритнато встрани, посочи президентът и добави, че това не е добре.

Първанов обясни, че му предстои да завърши достойно и спокойно мандата си. "Ще се опитам да потърся своето ново място в политиката. Това ново място ще бъде не само и може би не толкова организационно, колкото като генериране на идеи, колкото като създаване на възможност за консолидация на различни политически партии", добави държавният глава.
През септември миналата година той обяви, че проектът АБВ е замразен и няма кандидати за кметове. Държавният глава обаче прогнозира, че след приключването на изборите АБВ отново ще се превърне в територия на диалог. Той коментира неотдавна и че ще се върне в БСП след изтичането на втория му мандат.

"Президентът няма власт, има влияние, президентът не преразпределя. Той може да изразява категорично и отчетливо своята позиция, може да реагира на един или друг закон", каза още Първанов.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще встъпи в длъжност на 22 януари, когато на церемония на пл. "Св. Александър Невски" ще приеме поста от Георги Първанов. Преди това - на 19 януари, Плевнелиев ще положи клетва в Народното събрание.
На церемонията президентът Първанов ще приеме за последен път строя на почетния караул, ще се поклони на националното знаме и ще поздрави гвардейците, след което новият президент също ще приеме строя и ще се поклони на знамето.