Още рез 2007 г. прокуратурата извърши проверка по твърденията на Марков и установи тяхната невярност, се казва в съобщението на НСО, разпространено до медиите. Наистина - уволненият служител разказва за фрапиращи дейности на службата от 2006 г.

Той отново започна да дава интервюта в медиите, след като бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров беше освободен като съветник на премиера заради финансови нарушения в службата. Лидерът на РЗС Яне Янев разкри, че има данни как НРС е купувала пушки за лов на бившия президент Първанов. Самият той нарече това партенка и поиска публично опровержение. От прокуратурата потвърдиха, че в доклада за нарушенията в НРС не фигурира неговото име.

Марков обаче разказа как в НСО е имало ловци, ангажирани само с това всеки петък, събота и неделя да организират лов. "Ходеха с Първанов и отстрелваха животни в българските резервати", каза той преди дни.
Той припомни и старите си твърдения, че службата събира нерегламентирано информация за охраняваните от нея лица, като лично Първанов искал данни за личния живот и навиците на хора от високите етажи на властта.

Сега от НСО уточняват, че още на 31.07.2007 г. военната прокуратура е издала постановление за отказ да се образува наказателно производство.
„По време на проверката чрез снемане на обяснения от г-н Николай Георгиев Марков беше направен опит да бъдат конкретизирани изнесените от него твърдения с  посочи конкретни събития с конкретни участници, както и бяха изискани доказателства, които да подкрепят твърдените от него нарушения и престъпления. Г-н Марков не посочи нито един конкретен факт и не представи никакви доказателства“, се казва в констатациите на прокуратурата тогава, допълват от НСО.

Марков твърдял, че „всички писмени доказателства е представил на 11.07.2007 г. на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред при Народното събрание.
"С писмо от 18.07 същата година обаче тогавашният председател на комисията Николай Свинаров ни уведоми, че на проведено заседание г-н Марков е бил изслушан и че единственият документ, който е предоставил, е непопълнена бланка. Предоставената бланка представлява отчет и доклад за работата на отделен екип от сектор „Масови мероприятия, гости и делегации“и носи наименование „Информация за чуждестранно охраняемо лице“. Съгласно Закона за СРС НСО няма право и не използва технически средства за събиране на информация. За чисто охранителни задачи се използват видеотехника за охрана на сгради и технически средства за проверка наличието на взривни материали. По време на проверката не се събраха данни за отдадени от ръководителите на службата писмени или устни заповеди за събиране на информация за личния живот на охраняемите лица”, се казва още в официалното съобщение.

По повод изявленията на Марков за нерегламентирани отношения (включително полагане на труд) извън служебното правоотношение с НСО, ви уведомяваме, че към настоящия момент компетентните държавни органи, както и ведомствените контролни органи в службата, не са установили такива случаи, заявяват още от НСО.

Оттам допълват, че Николай Марков е обвинен за три деяния: неизпълнение на заповед, с която е бил задължен да се яви за полагане на изпит по физическа подготовка в 9 часа на 19. 06. 2007 г.; неизпълнение на заповед да положи изпит по физическа подготовка в 11 часа на 19. 06. 2007 г.; и казване на думи, унизителни за честта и достойнството (обида) на негов началник, какъвто в случая на 19. 06. 2007 г. безспорно е зам.-началникът на службата бригаден генерал Стоян Томчев, издал заповедите.
Самият Марков твърди, че е бил накаран да прави лицеви опори пред охраната на престъпните босове братя Маргини.

От НСО уточняват, че делото е разгледано няколко пъти, като първо е признат за виновен и осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно, както и да плати на бригаден генерал Томчев 6000 лв.
В крайна сметка Върховният касационен съд решава окончателно, че неизпълнението на заповедта е малозначително и не е общественоопасно, затова го оправдава, но го осъжда за нанесенета обида, макар да му налага само административно наказание глоба, както и да плати присъденото обезщетение.

От НСО добавят, че Върховният административен съд окончателно е отхвърлил жалбата на Николай Марков срещу дисциплинарното му уволнение.