ГЕРБ дава депутата от БСП Таско Ерменков на ДАНС и прокуратурата. Причината за това са твърдения на социалиста във "Фейсбук", че водата на софиянци е отровена.

"Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във "Фейсбук". Защо го е направил той, не мога да кажа", каза Станислав Иванов от ГЕРБ.

Той отбеляза, че това не е първият такъв статус на Ерменков. "Предишният път той спомена, че САЩ и Европа могат да си гледат работата едва ли не и каза, че този статус го е написал по гащи. Ако това е така, къде са БСП, къде е г-жа Нинова, защо и дали те ще се намесят? Ако те не се намесят, защо няма да се намесят? Ако предишният път са се смяли на г-н Ерменков, този път отново ли ще се смеят?

Тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят", заяви Иванов.

Иванов попита дали БСП застава зад написаното от Ерменков, Корнелия Нинова знае ли. "Ние ще сезираме ДАНС и прокуратурата", заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

От Столична община заявиха, че това поведение абсолютно безотговорно, защото в София живеят над 2 млн. души и е недопустимо да се правят подобни неверни твърдения. "Софиянци получават навременна и качествена вода, като постоянно се правят проверки. Моите деца са родени през 85-та и 87-ма година, когато изтръпнахме при новината за Чернобил. Ние имаме своя опит, затова как политиците си играят с животите на хората. В настоящия момент всичко това, което излезе в публичното пространство е една некоректна и фалшива новина", допълни Лорита Радева от Столична община.

Питейната вода на София е определена като шеста по чистота в Европа както заради високопланинския й произход, така и заради модерните технологии за нейното пречистване, добави Лорита Радева от Столична община, която посочи, че кметът на столицата Йорданка Фандъкова е разпоредила допълнителни проверки с по-висока честота, с извънредни пробонабирания от различни места, включително там, където се формира водоподаването към столичния град. Радева посочи, че тази информация публично ще може да бъде проследявана през страницата на "Софийска вода" АД. Тя допълни, че и в момента на страницата на дружеството може да се намерят данни за изследванията на водата, след като това е разпоредила кметът на София Йорданка Фандъкова. Радева посочи още, че нямат никакво намерение да крият информация от гражданите и напомни за катастрофата в Чернобил, укрита от българската комунистическа власт през 1986 г.

От Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) също уведомиха, че няма отклонения в качеството на питейната вода на територията на София.

"Във връзка с появили се в социалните мрежи спекулативни публикации за опасна за употреба вода в София, Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) уведомява, че показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма.

Питейната вода на територията на София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

СРЗИ уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето на хората.

Здравните власти призовават гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите".