Поредният задочен конфликт между Бойко Борисов и лидера на "България без цензура" Николай Бареков се разигра след медийни разкрития, че последният обитава къща за 1 млн. евро в Драгалевци, за която плаща 1000 евро наем.

Тя била построена преди няколко години и в края на м.г. е била продадена на фирма "Инвестиция БГ", създадена две седмици по-рано, със собственички три млади жени, активистки на ББЦ.

Самият Бареков не отрече тази информация, но в отговор атакува Борисов, че обитавал "палат" в Бояна, който се плащал от държавната субсидия - по 20 млн. лв. годишно.
Самият Бареков пък плащал от джоба си.

От ГЕРБ отговориха, че къщата се използва от партията за срещи и настаняване на гости, а Борисов продължава да живее в собствената си къща в Банкя.

Днес от партията излязоха с изявление, в което се казва:

"ГЕРБ категорично не приема, когато някой не може да даде обяснение за доходите и имотите си, да замесва името на политическата формация във всеки скандал. С тези професионални клеветници, осъждани за клевета и с висящи дела, може да се води диалог само в съда".

От партията напомнят, че според закона, който набеди някого в престъпление, се наказва с от 1 до 6 г.  затвор.

ГЕРБ декларират, че всичко около наемането на имоти за партията е съобразени със закона и декларирано и призовават, ако има съмнения, компетентните органи да направят проверки.

От централата подчертават, че те "за разлика от други субекти", се финансират прозрачно - само от законните си субсидии.

В същото време Николай Бареков обяви, че ще съди за оклеветяване Нова телевизия, защото личният му живот бил представен в негативна светлина, описвайки скандала около къщата му. Лидерът на ББЦ се закани още да внесе сигнал в прокуратурата за наличието на сенчести капитали в Нова и сайтовете, свързани с нея.

Той добави, че за разлика от "Боянския бардак на г-н Борисов", е представил копие от договора за наем за "една къща без никакви екстри в полите на Витоша".

Накрая Бареков се обръща към лидера на ГЕРБ:

"Г-н Борисов, откъде натрупахте своето имане, след като декларирате от 15 години, че дарявате вашата заплата за социална дейност? Имате ли документ, който да го потвърди, ако да - представете го".