По думите на лидера на ДПС вчера депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова е говорила за турското или протурското правителство на България, а ден преди това Ирена Соколова в Перник е говорила за башибозук в лицето на ДПС, предаде БТА.

"Глухи ли са ЕНП за тези думи, глухи ли сме и ние, като представители на гражданското общество, да подминаваме мълчаливо тези недопустими политически тези?", попита риторично Местан.

Той допълни, че ще излезе със специална декларация по темата. По думите му и в двата варианта става дума за крайно националистическа реторика.

Местан заяви още, че през последния месец много политици от ЕНП са критикували националистическата партия „Атака”.

Преди дни Дорис Пак, член на Управителния съвет на ЕНП, изрази тревогата си от това, че правителството, когато гласува решения и закони, разчита на подкрепата на партията "Атака".

"Всички знаем, че това е една расистка и антиевропейска по същество партия, така че ние сме много загрижени за бъдещето на България и ако правителството продължава да разчита на подкрепата на тази партия, считам, че то трябва да си отиде", заяви тогава Пак.

Местан призовава същата принципност да се прилага и спрямо последните националистически изстъпления на представители на ГЕРБ. Според него в партията на Борисов са "изтървали нервите си" и са притеснени от "собственото си неадекватно поведение" и това било видно, защото вече се конкурирали с „Атака”  на тема националистическа лексика.

Не мога да им се начудя. Лиляна Павлова прави впечатление на експерт, прави се на демократ. Не знам за поколенчески обременености ли става въпрос при нас, но от един член на ЕНП да чуете протурското или турското правителство, съчетано с изрази като „турските общини”, с които ще работи Джейхан Ибрямов, башибозук като израз, който се чува от Перник. Какво става тук, накъде вървим”, попита Лютви Местан.

Вижте снимки от парламента