Деветият в листа на ГЕРБ в Плевен - Дочко Дочев, се отказа от депутатско място, след като се оказа, че много хора са гласували за неговия номер - 9, съвпадащ с този на партията.

След като е подал заявление за това, с решение на ЦИК от вторник Дочев е заличен от кандидатската листа по негово желание. Това е станало възможно, тъй като е спазено изискването на Изборния кодекс все още да не са обявени имената на избраните народни представители.

Дочев, който е футболен треньор, председател на Общинския съвет в град Левски и местен лидер на ГЕРБ, измести втория в листата Пламен Петров с преференциален вот. Дочев е събрал 2633 гласа.

Както вече стана ясно, в листите на ГЕРБ в няколко района деветият измества втория и има сериозни шансове за влизане в парламента.

Деветият в Сливен Петко Борисов измести Галя Захариева. 

В Благоевград деветият в листата Кирил Котев от Сандански събра най-много преференции и минава на второ място. 

В Пловдивска област с депутатския пост ще се размине бившият областен управител на Пловдив Здравко Димитров, който е втори в листата на ГЕРБ, защото отстъпва на 9-ия в листата - д-р Катя Попова от Първомай.

Засега други кандидати освен Дочев не са се отказали да бъдат депутати заради очевидната грешка.

При откриването на предизборната кампания на ГЕРБ лично лидерът на партията Бойко Борисов определи преференцията като "хубаво нещо" и заяви, че "няма да се обиди" на избирателите си, ако я използват.

Междувременно и Алеко Атанасов, който беше на път да стане депутат с 18-то място в листата на ДПС във Варна (№18), също доброволно се е отказал от шанса, предаде БНТ.

Преференциално за Атанасов са гласували 1454 души, като по този начин той измести втория в листата на партията – областният лидер на движението Ерджан Себайтин.
Водачът на листата Йордан Цонев е предпочетен само от 387 гласоподаватели, но към вота му се добавят и гласовете на всички, пуснали бюлетина без преференция, и той запазва първото място.

За първи път феноменът с преференцията се прояви на евроизборите, когато 15-ият в листата на БСП Момчил Неков измести водача и тогавашен лидер Сергей Станишев, защото номерът на левицата в бюлетината също беше 15.

АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференцията при вот?