Проекторешението с кандидатурата му бе внесено вчера от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и днес бе одобрено със 123 гласа „за“, 7 „против“ и 48 „въздържал се“.

Досега Емил Христов беше председател на временната комисия за процедурата по придобиване на нов боен самолет.

Той е народен представител първи мандат. Преди да това беше председател на общинския съвет в Стара Загора.

Христов заема мястото на Цвета Караянчева, която неочкавано стана  председател на парламента, след като се наложи Димитър Главчев да подаде оставка заради ултиматума на БСП да не влиза в пленарната зала. Това се случи, след като той острани от заседание лидера на социалистите Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев.

Главчев първо се колебаеше дали изобщо да остане в парламента, но все пак реши това и вчера беше избран за член на комисиите по външна политика и бюджет и финанси.

Междувременно Караянчева коментира своя избор:

"Като станеш заместник на някого, при определени обстоятелства трябва да си готов, че може да се наложи да го заместиш, така че нямах много време за размисъл и скочил в дълбокото", каза тя пред bTV.

На въпрос дали е била питана дали иска, тя отговори, че не е имало такъв въпрос, а е трябвало да се вземе решение на момента. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов й казала: "Хайде, давай!".

По повод критиките, че не е юрист и няма подготовка за този пост, Караянчева пък каза:

"Вярно, аз съм машинен инженер, но знаете, че има екип от юристи, които помагат на НС, имаме много добър правен отдел, имаме добри референти, имаме колеги юристи, които във всеки един момент са на разположение. В крайна сметка човек не може да знае всичко и човек се учи".

След избора й лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която е юрист и бивш депутат, коментира, че на фона на Цвета Караянчева Цецка Цачева ще ни се види Айнщайн.