Депутатът Цецка Цачева съобщи на пресконференция, че парламентарната група на ГЕРБ ще се събере през следващата седмица, предаде БТА.

"Ще участваме в комисии, защото по този начин виждаме ролята си на единствена, действаща опозиция в 42-то Народно събрание", обясни Цачева новата позиция на партията.

Очаква се от ГЕРБ да отговорят за участие на техни представители в ръководството на парламента или евентуален вот на недоверие.

Още на втория ден от работата на парламента ГЕРБ обяви бойкот на парламентарните комисии. На въпрос докога ще работи така, Бойко Борисов отговори, че всеки ден, докато "Атака” са коалиция с ДПС.
ГЕРБ се отказа и от зам.-председател на Народното събрание.

По-късно Борисов реши партията изобщо да не влиза в парламента. Той коментира, че е нормално първата политическа сила да има председател и повече председателски места в комисиите.

За отцепниците

В отговор на въпрос Цачева каза, че няма притеснения от отцепване на депутати от ГЕРБ.

"С колегите от групата сме достатъчно единни, няма масово напускане на членове на ГЕРБ", категорична бе тя.

Миналата седмица стана ясно, че отцепници от ГЕРБ привличат депутати за нова партия БАСТА.


Полицията брои гербаджии


От ГЕРБ алармираха за безпрецедентно писмо до областния координатор на партията във Варна Иван Портних, в което от полицейската дирекция в града искат да им бъде предоставен списък на всички новопостъпили членове от началото на годината до 30 юни 2013 г.

В писмото не се посочват мотиви и причини, споменато е само, че става въпрос за прокурорска проверка.

"Притеснени сме, че исканите данни могат да бъдат използвани за политическа репресия", коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

От ГЕРБ призоваха Комисията за защита на личните данни да се самосезира и да провери случая.


Неясен отговор

От МВР така и не дадоха обяснение по случая. Такова дойде от държавното обвинение, малко преди 19.00 часа. От него става ясно, че от 23 юли Варненската районна прокуратура разследва сигнал за служебни злоупотреби в общината на село Аврен. Става въпрос за данни, че неназован служител е фалшифицирал документи, съставил е официални документи с невярно съдържание и чрез заплахи е принудил друг човек да напусне политическа партия.

От прокуратура възложили на местните полицаи следните действия:

"Да снемат обяснения от подателя на жалбата и всички, посочени в нея лица; да изяснят фактическата обстановка; да изискат всички документи, имащи отношение към случая и при необходимост, в хода на проверката, да бъдат извършени и други действия, извън гореуказаните, целящи установяване на обективната изстина, като същите да се съгласуват с наблюдаващия прокурор".

От прокуратурата уточниха, че до настоящия момент не са уведомявани по никакъв начин за предприетите от водещия проверката в МВР действия.